donderdag 6 februari 2020

facebookbericht 1149




Nancy Pelosi, voorzitster van het Huis van Afgevaardigden in de VS, verscheurt haar kopie van de speech van Donald Trump meteen nadat deze zijn toespraak heeft beëindigd. Dat doet ze achter de rug van de president, terwijl Trump gloriërend het applaus van zijn medestanders in ontvangst neemt. Doet de voorzitster daar verkeerd aan, zoals een centrumrechtse commentator hier te lande beweert (Mark van de Voorde), omdat ze zich tot Trumps niveau verlaagt en daarmee het pad effent voor de volledige ondermijning van het politieke systeem? Of is wat zij doet nu net een noodzakelijk gebaar?

Ik neig naar de tweede optie. Want waarop is dat gescheur een reactie? Op wat vlak daarvoor gebeurd is. Trump die de uitgestoken hand – letterlijk! – van Pelosi weigert. Trump die een speech afsteekt, die zo niet neutraal dan toch objectief hoort te zijn maar waarin, zo blijkt, dertig flagrante onwaarheden zijn opgenomen. Trump die een rabiate antifeminist, haatzaaier en antidemocraat huldigt. De republikeinse fractie die, geheel tegen het parlementaire decorum in, vanop de banken ‘Four more years! Four more years!’ scandeert. En natuurlijk alle inbreuken op de welvoeglijkheid en het waarheidsstreven die aan deze zitting zijn voorafgegaan, op andere tijdstippen en op andere plaatsen, sinds de verkiezing van deze gevaarlijke clown en eigenlijk al in de campagne vóór die verkiezing.

Als Pelosi de speech scheurt, dan omdat zij beseft dat de president zelf, door het decorum af te breken en door met geheven middenvinger ostentatief lak te hebben aan de waarheid, en dus aan het vertrouwen dat nodig is om het beleid en de macht waarop dat beleid gebaseerd is geloofwaardig te houden – omdat de president zelf dus het parlement en daarmee het hele democratisch systeem ter plekke afbreekt en een staatsgreep pleegt. Het papier dat Pelosi scheurt, heeft in het dictatoriale systeem waarin de natie de facto is terechtgekomen geen betekenis meer. En dus is de gescheurde staat waarin zij het brengt de enige juiste.

Het doet mij denken aan Tindemans, indertijd: ‘De Grondwet is geen vodje papier. Ik ga naar de koning!’ Wel, door toedoen van die gevaarlijke clown is de Grondwet, waarop onder meer de democratie en de rechtsstaat gebaseerd zijn, wél tot een vodje papier gereduceerd. Gescheurd of verfrommeld, dat doet er niet toe. Dát heeft Pelosi duidelijk gemaakt. Trump zal niet rusten tot hij haar verscheurd heeft. Dit land is in een diepe, diepe crisis beland. We zien hoe het fascisme vorm krijgt en waarvoor we ook hier op onze hoede moeten zijn want het is, bijvoorbeeld in Hongarije, ook al in Europa aanwezig.

(En tussen haakjes. Die caucus van de Democraten, die zo in het honderd liep. Dat debacle had met informatica te maken, toch? Waarom hoor ik niemand zeggen dat die malaise misschien wel van buitenaf is geïnduceerd? Als de Russen de Amerikaanse verkiezingen en de Brexit kunnen manipuleren, waarom zouden de Republikeinen, eventueel gesteund door de Russen, dan niet hetzelfde kunnen doen met een stembusgang van de Democraten?)