zaterdag 15 februari 2020

LVO 106



Ik heb niets tekort gehad. Ik zag wel bij anderen dat méér hebben mogelijk was – een groter huis, een tenniscourt in de tuin, een elektrische autoracebaan, zo een waarop de autootjes op een acht rondjes draaiden op twee parallelle monorails, die elkaar op een bepaald ogenblik kruisten, wat onvermijdelijk tot accidenten leidde – maar ik had min of meer alles wat ik nodig had. Ja, ik ben achteraf zelfs bereid om het verlangen naar iets wat onbereikbaar blijft als een rijkdom te bestempelen waarover die anderen, die het begeerde dan wel in hun bezit hebben, niet beschikken. En op het moment zelf was ik blijkbaar zodanig opgevoed dat ik besefte dat hebzucht en jaloezie niet deugden. Om eerlijk te zijn, het kwam vaak zelfs niet eens in mij op dat het mogelijk zou zijn dat ik, bijvoorbeeld, een elektrische autoracebaan zou krijgen, ‘compleet met afstandsbesturing, bergen op schaal en een dorpje waarin ‘s nachts lichtjes brandden’,5 zoals Jan Depauw er een had (maar dan zonder de bergen en het dorpje).

Jan Depauw was de zoon van de overburen die een paar jaar ouder was dan ik maar die op zijn twintigste zou verongelukken.

Het kwam ook niet in mij op dat ik met mijn ouders mee op reis zou mogen, of dat ik een racefiets zou kunnen krijgen want ik had toch al een fiets? Ik was tevreden met de weinige dingen die ik bezat en ik hield mij met die weinige dingen bezig. Bovendien begon dat rondjes draaien op Jan Depauws achtbaan heel erg snel te vervelen.

Er kwam een wasmachine in huis met wel drie verschillende programma's, een elektrische vleessnijder die bijna nooit gebruikt werd, een fondueset, een televisie, een platencollectie, een auto... Er kwamen voorzetramen om de koude wind buiten te houden en de warmte binnen, er werd centrale verwarming aangelegd. Dat was de ingrijpendste verandering want om het buizenstelsel tot in alle kamers te leiden, diende er in muren en plafonds te worden geboord. De badkamer en de keuken werden gerenoveerd. In die keuken werd de massief houten, in beige en bleekblauw geschilderde kast vervangen door een aanbouw met triplexplanken die met formica waren bezet. Al deze tastbare tekenen van materiële vooruitgang en welstand werden een generatie eerder niet eens node gemist en konden, waar ze nu in alle huishoudens vanzelfsprekend aanwezig zijn, door mijn ouders in elk geval een tijd lang niet worden verworven.

Tot ze het wel konden. En ze zullen daar trots op geweest zijn, vermoed ik.

Zeggen dat mijn moeder het leeuwendeel van de huishoudelijke taken op zich nam, is haar tekortdoen. Ze deed veel meer dan dat, ze deed eigenlijk zo goed als álles, en mijn vader deed niets. Moeder waste en kookte en poetste, ze verzorgde haar kinderen en voedde ze op, ze reed met de auto, ze behing de muren en schilderde de ramen, ze verving de lampen en kluste en sleutelde en werkte in de tuin. En dan ging ze ook nog eens nachten waken in het ziekenhuis.

Deed mijn vader echt niets? Neen, ik zou de waarheid geweld aandoen. Ik meen mij te herinneren dat ik hem een paar keer, voordat wij het konden en dus die taak konden toebedeeld krijgen, achter het rollertje aan heb zien lopen waarmee het gras voor en achter en langs de ene van gazon voorziene zijkant van het huis moest worden gekortwiekt. En de ladder zal hij ook wel eens hebben vastgehouden wanneer mijn moeder erop stond om na de herfst de bladeren uit de dakgoten te verwijderen. Maar dat laatste beeld ik mij al in.

Mijn vader kon natuurlijk niet bijdragen tot het huishouden: hij had met al zijn kwalen en gebreken en patriarchale antecedenten het ideale alibi. Hij liet zich de zorgzaamheid van zijn echtgenote welgevallen. Of niet eens dat, het was gewoon zo dat zij voor hem te zorgen had, dat sprak vanzelf. Met de jaren brokkelde dit prerogatief wel af, maar in essentie was en bleef de verhouding tussen die twee toch behoorlijk asymmetrisch – en het moet gezegd dat mijn moeder, archaïsch opgevoed als ze was, zich zonder hoorbaar morren in dat patroon schikte.

5 George Saunders, Tien december, 108




(wordt vervolgd) 
lees vanaf hier deel 1 
lees hier vanaf het begin van deel 2