zaterdag 2 november 2019

LVO 48


De drie broers stierven niet in de juiste volgorde: Leon, de oudste, ging het laatst; de jongste, Gaston, was de eerste om dit ondermaanse, onder en boven en tussen de onverschillige werveling van sterrennevels, te verlaten. Mijn vader ging op zijn tijd, mooi middenin.

Gaston stierf in zijn eenenzestigste levensjaar. Tijdens de appelpluk viel hij, in de toen nog mooie tuin van het huis van zijn ouders aan de Kommelstraat, van zijn te wankel opgestelde ladder. Hij had, als de nimmer tevredene die hij altijd was geweest, de wetten van het evenwicht en de zwaartekracht getart, dezelfde wetten overigens die de sterren in hun banen houden. De god van de fruitpluk strafte hem meedogenloos voor zijn roekeloze reiken: pas nadat hij vijf onbeweeglijke en zeer pijnlijke uren van uiterste wanhoop en eenzaamheid in het alsmaar natter wordende gras onder de appelboom en naast zijn ladder had gelegen, werd hij gevonden door zijn jongste zoon. Willem was die dag helemaal niet van plan geweest om zijn vader op te zoeken, maar hij had ‘iets’ gevoeld, zoals hij naar verluidt op de begrafenis de ingrijpende gebeurtenis evoceerde, en was dus toch maar eens ‘gaan kijken’. Zijn moeder, Lot, had al wat langer de tijd rijp geacht om alarm te slaan omdat Gaston al twee uur te laat was voor het avondeten, maar zij had niet toegegeven aan die aanvechting omdat zij niemand tot last wilde zijn en zeker niet haar soms wel bazige echtgenoot wilde lastigvallen met haar ongerustheid. Hoe kon zij weten dat hij op datzelfde moment lag te zieltogen.

Twee weken na zijn vaders val wist Willem zijn moeder ervan te overtuigen dat haar echtgenoot met zijn frenetieke ooggeknipper wilde zeggen dat de stekker eruit mocht omdat hij een leven als incurabel verlamde maar toch met zelfbewustzijn uitgeruste plant niet zag zitten.

Moordende appels, vruchten van de Boom van Kennis. De manier waarop Leons hart brak in de winter van 2015, tijdens een uitputtende hoestbui als gevolg van het zich verslikken in een stuk appel, vertoonde een méér dan verontrustende thematische parallel met het verscheiden van Gaston een decennium eerder.

En tussen die twee broers had dus mijn vader geleefd, en was hij ook gestorven. Maar dat is een ander verhaal.



(wordt vervolgd)
Lees hier LVO vanaf het begin