maandag 5 november 2012

wolken 512-521

wolkencitaten uit: A.F.Th. van der Heijden, Tonio

512
Zoals uit de structuur van neerstromende regen soms viel af te leiden dat hij de hele dag zou blijven vallen, zo verried de hemel van vandaag dat hij tot aan de avond wolkeloos zou zijn. (26)

513
Zo smerig en ondoorgrondelijk als het rivierwater er bij laaghangende bewolking uit kon zien, nu in de ochtendzon leek de Amstel rimpelloos en met zilver beplaat. (42)

514
Ook afgelopen donderdag was het, met 19° en een onbewolkte hemel, weer volop lente, bijna zomers. (72)

515
Krap tweeëntwintig jaar later was ik er getuige van hoe hij weer in zijn moeder verdween – niet in de gedaante van een dode, maar in de vorm van een donkere wolk verdriet, die onafbreekbaar in haar opgeslagen werd. (162)

516
Ze had zijn haar uitgekamd en geborsteld, zodat het nu als een wolk, peuterblond nog steeds, rond zijn hoofd en schouders stond. (194)

517
Een voortdurende afwisseling van zonlicht en door de wind voortgestuwde bewolking maakt me al mijn hele leven nerveus (het was het weertype op de zaterdag dat mijn vader met zijn bromfiets in een greppel reed en per ambulance thuis afgeleverd werd, onherkenbaar door een masker van geronnen bloed), maar vandaag is het erger dan ooit. (538)

518
Het hinderlijke spreidlicht heeft definitief plaatsgemaakt voor langzaam voortzeilende bewolking, want de ergste wind is gaan liggen. (539)

519
Het was ook niet zo dat alles aan het droogstoven was, want de zon hield zich schuil achter laaghangende bewolking. (555)

520
Het wemelde er van de zilverwitte pruiken die met behulp van spuitbussen in een wolkachtige uitvoering van de Nederlandse vlag waren herschapen. (588)

521
Behalve wat dunne balken laag boven de horizon is de hemel onbewolkt, maar die oogt desondanks niet blauw, eerder kleurloos: een korrelig lichtgrijs, als van natuurijs bedekt met een dun laagje poedersneeuw. (626)