dinsdag 16 juni 2020

facebookbericht 1169


Journalistieke deontologie. Moet de VRT zendtijd geven aan bochtvoorbereiders? (Siegfried Bracke mag in De Ochtend op Radio 1 de N-VA-bocht inzake praktijktesten komen voorbereiden.)*

Ik stelde een vraag over journalistieke deontologie. Ik zou graag eens weten hoe de gastenlijst van het programma 'De Ochtend' wordt samengesteld. En wie dat doet. Ik heb het overzicht van de dagelijkse gasten niet bij de hand, maar het komt me voor dat het nogal geel kleurt. Bracke is geen politicus meer. Een artikel in Doorbraak is geen voldoende reden om in een duidingsprogramma te worden uitgenodigd. Zijn aanwezigheid daar is even relevant als die van Urbanus (ook geen socialist!) in De Afspraak.

En wat die bocht van de N-VA betreft, waar ik het dus niet over had: het gaat over woordgebruik, semantiek. Ik kan mij toch niet voorstellen dat Somers zonder prijs een toegeving doet. We gaan naar praktijktesten, en dat is maar goed ook. Nu komt het er enkel nog op aan dit aan de nationalistisch/racistische achterban verkocht te krijgen. Eerste stap daarin: laat Bracke maar opdraven. En de VRT leent zich daartoe. Dát is het wat ik wilde zeggen.