zaterdag 2 mei 2020

LVO 172


 
Een van de andere boeken die mijn aandacht opeiste, was het ééndelige Larousse-woordenboek, eigenlijk een zeer summiere encyclopedie met lemmata in telegramstijl. Hier en daar veraanschouwelijkten in zwart-wit uitgevoerde didactische afbeeldingen het behandelde onderwerp. De afbeelding die het meest mijn aandacht trok was uiteraard die over de anatomie van het menselijk lichaam. Het boek bevatte ook enkele kleurenplaten: zoogdieren, vissen, verkeersborden, bomen. Voorin, en daar was het mij vooral om te doen, toonden de keerzijden van het kartonnen voor- en achterplat de verzameling van alle vlaggen van alle landen in de wereld. De verpletterende evidentie die daarvan uitging deed mij beseffen hoezeer mijn situatie, als ingezetene van dit ene en dan nog erg kleine landje, als een uitzondering moest worden gezien – en dat ik net zo goed bij om het even welke andere vlag dat kleine opstootje van patriottische trots zou hebben kunnen voelen wanneer ik hem in dat geometrisch-abstracte paneel van primairekleurenvlakken zou hebben aangetroffen.

De mooiste vlag was in mijn ogen die van Portugal omdat ik rood en groen een mooie kleurencombinatie vond (en nog altijd vind) en omdat het vlaggenvlak niet domweg, zoals bij de Poolse vlag (misschien wel de lelijkste), in twee gelijke delen was verdeeld. In de rode cirkel van Japan zag ik nooit een zon, hoewel dat blijkbaar de bedoeling was, maar een verkeersbord dat gevaar aankondigde. De vlag van Nepal vond ik bijzonder omdat hij als enige een afwijkende vorm had, een waarin het wapperen al leek te zijn vervat.

Maar al die landen bestonden dus wel degelijk – in al die landen zat op datzelfde ogenblik vast ook wel een jongetje naar een vlaggenoverzicht van alle landen ter wereld te kijken en aan welke vlag zou dát jongetje de voorkeur geven? En hoe zou dat vandaag zijn, met al die nieuwe voormalige Sovjetrepublieken en hier en daar een bananenrepubliek als autonoom land erbij? De wereld valt uiteen. Mijn wereld valt uiteen.





(wordt vervolgd) 
lees vanaf hier deel 1
lees hier vanaf het begin van deel 2