maandag 10 september 2018

het overzicht 016


























Ik heb het altijd lastig gevonden om mensen die daar niet om gevraagd hebben te fotograferen. Ook wildvreemde mensen, zoals deze dames in een rustiek café. Waarom ik dat daar, toen, zou hebben willen doen? Wel, het was vooral dat rustieke dat me aansprak: de gelagzaal met de houten lambrizeringen en de spiegels, die de ruimte groter maakten dan hij was; het meubilair; de mooie vloer – enfin, de hele sfeer die daar hing intrigeerde me in die mate dat ik de aandrang voelde om hem vast te leggen. Maar ik aarzelde want ik wilde bij deze dames niet de indruk wekken dat ik in eerste instantie hén fotografeerde. (Ze moesten natuurlijk wel op de foto, want wat is er treuriger dan een café zonder cliëntèle.)

En toen kwam dat hondje in het beeld gestapt. Het redde me want nu kon ik hém fotograferen. De dames verhuisden naar de achtergrond en verloren hun scherpte. En kijk, op de een of andere manier draagt het dier nog beter bij tot het bewaren van die sfeer, toen, in dat café, dan de dames zonder hondje zouden hebben gedaan.

De dames zaten elk aan een ander tafeltje aan. Hier hebben ze slechts even contact met elkaar: ze plegen overleg over de menukaart. Misschien overwegen ze de 'salade folle' met foie gras die door het bordje met suggesties wordt aangeprezen. Misschien zullen ze het aangevatte gesprekje voortzetten, maar misschien ook niet. Het hondje is alleen en houdt de deur in de gaten om te zien wie er verder misschien nog het café zal betreden.

? – 041204