zondag 16 september 2018

het overzicht 022



















Vaak fotograferen wij het bijzondere, het afwijkende, het bizarre. Wanneer dat zich aandient op plaatsen waar wij het bij uitstek niet verwachten, kunnen wij ons daarvan bewust worden en er vragen bij stellen.

Een van die plaatsen is architectuur. Wij zijn sterk geconditioneerd om in architectuur vooral de regelmaat te zien. Laat een kind een huis tekenen of met legoblokken maken, de kans is groot dat repetitiviteit en symmetrie het ontwerp zullen kenmerken. In bijvoorbeeld een gevel zoeken wij vooral onopvallendheid. Enfin, wij zoeken dat eigenlijk niet: wij verwachten het op een eigenlijk toch wel vreemde manier. Pas wanneer onregelmatigheid overheerst, zal die gevel onze aandacht trekken en misschien zelfs vasthouden. Het zal ons storen of, vreemd genoeg, boeien. Wanneer in het afwijkende het storen overgaat in het boeien: dat is op zich een zeer boeiende kwestie.

In de eerste foto wordt de variëteit in de raam- en deurpartijen nog versterkt door de dichtgemetselde deur, de kleuren en, uiteraard, ook door de zich vertakkende boomstam en de takjes op de voorgrond, die driedimensionaliteit toevoegen aan het beeld.

De zwart-witfoto toont duidelijk hoe een op zich uitermate banale gevel door de toevoeging van wat frivoliteit uitermate interessant en, ja, zelfs mooi kan worden. De persoon die deze witte vlakken heeft aangebracht, was er zich wellicht niet van bewust, maar hij produceerde wat mij betreft zeker kunst. Het is in elk geval veel betere gevelkunst dan de obsceniteiten die tegenwoordig onder het mom van kunst aan de openbaarheid worden opgedrongen. Deze compositie van witte vlakken trekt blikken naar een gevel die anders niemand zou zijn opgevallen – en opeens zien we ook de andere elementen erin: de dichtgemaakte deur, de zwarte stippen en het craquelé in de bepleistering, de nutsvoorziening ter linkerzijde en de nis met het Mariabeeldje centraal, onder de nok van het asymmetrische dak. De witte vlakken brengen leven in de barak.

Zuid-Frankrijk – 050328 en 050326