vrijdag 12 februari 2016

los ingeslagen 304


15 januari 2002

En dan is het er opeens, en ze komen allemaal tegelijk aankloppen: het werk. Ik denk: werken is niet hoeven na te denken, en ik ben derhalve een tevreden mens.


In Verstandig ouderschap: de opvoeding in het nieuwe millennium waarschuwde dr. Harriet L. Schachtman: Maar al te vaak 'beschermen' de bezorgde ouders van deze tijd hun kinderen tegen de zogenaamde 'schadelijke' invloed van de tv en computerspelletjes, waardoor ze alleen maar meer schade oplopen omdat ze door hun leeftijdgenoten sociaal buitengesloten worden.
Voor Gary, die als jongen een halfuur per dag tv mocht kijken en zich nooit buitengesloten had gevoeld, leekt Schachtmans theorie een recept waarmee de meest toegeeflijke ouders in een gemeenschap de normen konden bepalen, zodat andere ouders hun normen moesten verlagen om daaraan te voldoen. Maar Caroline omarmde de theorie met hart en ziel, en omdat zij scherp toezag op zijn voornemen om niet zo te zijn als zijn vader, en omdat ze geloofden dat kinderen meer leerden van de omgang met leeftijdgenoten dan van wat hun ouders ze leerden, schikte Gary zich in haar oordeel en liet hij de jongens bijna onbeperkt tv kijken.
Wat hij niet had voorzien was dat hijzelf buitengesloten zou worden.
(Jonathan Franzen, De correcties, 152)