dinsdag 2 februari 2016

los ingeslagen 301


12 januari 2002

Naar de markt met de kinderen. Twee mannen praten met elkaar over een zaak van algemeen belang – het is mij niet duidelijk wat. Ik probeer T. iets te vertellen over de agora en democratie, maar slaag er niet in beeldend genoeg te zijn om te overtuigen.

*

Vergadering met de gebuisde Brugse kunstenaars – die in elk geval niet de kunst van het vergaderen beheersen. Ik voel me echt een buitenstaander; sommige mensen herkennen me maar: ‘Van waar ken ik jou?’ – alsof ik na jaren op een andere planeet te hebben vertoefd eindelijk terug ben. Nu, de appreciatie doet wel deugd. Ik hoop oprecht dat ik er iets van weet te maken, van die tekst over hun project die ze me gevraagd hebben…

*

T. uit opeens, na er eerst waarschijnlijk weken op te hebben gebroed, zijn twijfels of hij de studie Latijn wel aankan. We proberen hem te overtuigen het toch te doen. De miserie bij dit soort discussies is dat je als ouder over geen enkel instrument meer lijkt te beschikken dat je moet toelaten je kind iets te verplichten (zonder dat het daarom op een verplichting lijkt).

*

‘Het loopt met alles slecht af, ook met het slechte – en dat is goed.’ (Harry Mulisch in een KRO-televisie-interview ‘Over hemel en aarde’)

*

(…)