zondag 14 februari 2016

reactieVorige week werd er op Facebook zeer druk gereageerd op een bedenking over Mount Olympus van Jan Fabre

Simon Gelten Mooi geschreven. Ik heb nogal negatieve gedachten bij de man (en zijn werk), maar aangezien je stukje al zo kritisch voor hem is, slik ik de boze woorden die spontaan in me opborrelen maar in.

Bie Nachtergaele Je verwoordt hier op magistrale wijze hoe ik er over denk. En neen, ik zoek niet om in je "incrowd" te komen.

Jeroen Daled Fabre ? Is dat geen decoratie voor de betere kapperszaak en gespreksvoer voor nouveaux-riches met "gekochte persoonlijkheidsbrillen" ?

Gilbert Decouvreur decadent!

Stefan van den Broeck Vorm over inhoud: dat vat m.i. Fabre samen. En het maakt hem tegelijk ongevaarlijk onder het mom van subversie. Kijk ons hier eens alternatief doen. Maar wat bedoel je er nu eigenlijk mee? Sterk beeld, hè? Nog iemand koffie? Of iets sterkers?

Nikkie van Lierop Je hebt gelijk: als je er zelf niet bij bent geweest bent kun je geen oordeel vormen. Drie uur naar een scherm kijken en dan kritiek spuien is een beetje gemakkelijk, niet? Drie uur is GEEN aanzienlijk deel van de voorstelling, komaan. Het is waar: alles is niet voor iedereen.

Stefan van den Broeck Als je ervan houdt: laat je door mij niet tegenhouden. Laat vele bloemen bloeien.

Mark Cloostermans Met die "vooraanstaande intellectuelen" bedoel je toch hopelijk niet Jeroen "vooral een activist, héél af en een boekje" Olyslaegers en/of Johan "Ik schrijf Cloostermans liefst als Clotermans" de Boose? Want "vooraanstaand"? In de achterhoede pruttelend, eerder.

Mark Cloostermans Zinnige blogpost over de kleren van de keizer en het sektaire karakter van Troubleyn, los daarvan.

Johan de Boose Zegt mijn spelletje met de naam van een recensent dan iets over mijn werk? Ik mag hopen van niet. Overigens zeg ik: Clootmans, da's nog correcter.

Marc Reugebrink Het is inderdaad moeilijk, zoniet onmogelijk, om zelfs maar uiting te geven aan enige reserve bij wat Fabre doet. Ik heb dat bij meerdere gelegenheden al eens geprobeerd — reden om deze gelegenheid maar aan mij voorbij te laten gaan.

Stephan Mentens Hij is té conventioneel voor mijn winkel, opdrachten van het koninklijk dievengezelschap moet een kritische kunstenaar weigeren

Eric De Beck Ik denk dat het Jelle van Riet was die Fabre ooit omschreef als meester-etalagist.

Johan Debruyne Sterk stuk, Pascal, dat ik geneigd ben te onderschrijven. Ook de superlatieven rond "The Gap" van Tuymans in het MU KA maken me op z'n minst ddn beetje ambetant. Eerstdaags ga ik een kijkje nemen. Artistieke correctheid, namedropping, snobisme, erbij h...Meer weergeven

Jan Lampo Culturele correctheid. Goed gevonden en heel juist, volgens mij.

Isaura Fluit Fabre maakt inderdaad intense visuele spektakels, maar toen ik hem eens na een voorstelling om wat uitleg vroeg over een of andere passage bleek hij toch vooral een hol vat dat pseudo wijsheden debiteerde. Hij overdonderd in elk geval, maar dan vooral door de vorm en veel minder (of zelfs helemaal niet) door de inhoud. Misschien is dat ook al een verdienste.

Jeroen Willem Van Hove De kunstenaar moet zijn eigen werk niet interpreteren, maar Fabre geeft graag een voorzet waarmee je zowat alle kanten uitkan en hij komt er idd toch maar mee weg.

Geert Viaene Geef mij maar de 24 uren van een vrije dag.

Pascal Verbeken Geen mooier geluid dan de tegenwind. Dit soort stukken zou ik meer willen lezen
in DS, DM enzomeer.

Eric Colpaert "Daar krijg ik, Bourdieu indachtig, toch steeds nadrukkelijker de indruk dat deze strapatsen alleen maar genietbaar zijn als je elkaar in de club van gelijkgezinden voldoende hebt wijsgemaakt dat ze genietbaar zúllen zijn."

Johan de Boose Overigens heeft Patrick Lateur -specialist literatuur van de oudheid- gezegd dat Mount Olympus qua sfeer en energie de oorspronkelijke tragedie wellicht heel dicht benadert. Dat is duidelijk, toch.

Sigrid Bousset 2 dingen: 1. oordelen en tijd nemen om er een blog aan te wijden graag nadat je de voorstelling ook daadwerkelijk hebt bezocht. 2. Jan Fabre had zelf allerminst die unanieme positieve reacties verwacht. Hij heeft gewoon gemaakt wat hij al jaren wilde maken, en dit is het resultaat.

Geert Viaene de beste stuurlui staan aan wal ... dat was ook al zo bij de Grieken, toch...? wink-emoticon

Herman Jacobs '... zoals alleen goeroes en paragnosten zich dat kunnen permitteren': zeer, zéér raak opgemerkt, mijn complimenten.