zaterdag 21 maart 2020

LVO 136

vorige aflevering: 135


In een van mijn eerste pogingen om de werkelijkheid te dupliceren of minstens te simuleren of op te roepen, speelde ik met mijn speelgoedautootjes alle grote prijzen van het seizoen na. Ik legde op de woonkamertafel met legoblokjes een tracé uit dat min of meer het tracé nabootste van de autocircuits van Kyalami, de Nürburgring of Francorchamps. Ik vond de plattegronden hiervan in een van de aan de F1 gewijde, Franstalige Marabout-boeken van mijn broer. Volgens de principes van het ganzenspel, met behulp van dobbelstenen dus, liet ik mijn autootjes enkele rondjes op dit parcours rondtoeren.

De volgorde waarin mijn speelgoedbolides over de aankomststreep bolden, hield ik uiteraard zorgvuldig bij. Elke deelnemer had een eigen nummer, dat vergemakkelijkte mijn boekhouding. Ik hield elke doortocht in kolommen bij, zodat ik na afloop van de volledige race een goed beeld had van het koersverloop. Uiteraard zette ik dit ook nog eens uit in een diagram, waarin elke auto met een eigen kleur werd voorgesteld: in één oogopslag kon ik het resultaat van urenlang volgehouden dobbelstenen gooien en tellend voortbewegen van de wagentjes overschouwen. Na de race kregen, zoals in een echte grote prijs voor F1-wagens, de eerste zes in de uitslag punten. Wanneer alle grote prijzen van het seizoen op die manier waren nagespeeld, werden de behaalde punten opgeteld en kon ik één deelnemer tot ‘wereldkampioen’ uitroepen.

Ik had uiteraard een voorkeur voor een van die wagentjes en het vreemde, tegen elke statistische waarschijnlijkheid in, was dat meestal die favoriet won.

(wordt vervolgd) 
lees vanaf hier deel 1
lees hier vanaf het begin van deel 2