zondag 28 oktober 2012

los ingeslagen 30

24 september 2012

We zijn het ondertussen gewoon dat de VRT het Journaal gebruikt om eigen programma’s te promoten. Vandaag was het niet anders dan gewoonlijk: naast de gewone items (een flinke streep gerechtelijk nieuws, een truckersstaking die niet tot de voorspelde files had geleid en twintig seconden buitenlands nieuws) werden zoals steeds op maandagavond zowel Terzake als het voetbalpraatprogramma Extra Time aangekondigd. Maar dit keer was er nog iets extra: de eerste aflevering van het nieuwe verkiezingsprogramma ‘Niet tevreden stem terug’.

Welke zieke mens heeft er de trailer in elkaar gestoken voor ‘Niet tevreden stem terug’? En welke al even zieke mens heeft zijn fiat gegeven om deze trailer tot in het Journaal door te laten? Want wat kregen we te zien? Een van beide presentatoren, Kobe Ilsen, die op een podium voor een op een of ander Vlaams plein samengestroomde menigte een spelletje ‘Hoger Lager’ ensceneert rond de lonen van burgemeesters. Kan het populistischer? De lonen van alle burgemeesters liggen bij wet vast, je kunt op het internet vinden hoeveel elke burgervader verdient, van het kleinste gat tot de grootste metropool in dit apenland. Moet je daar echt een spelletje rond opzetten, met de ondertoon van ‘hoe schandalig dat die lui zoveel verdienen’, en dat nota bene in een als duidingsprogramma voorgestelde verkiezingspraatbarak?
Ik schrijf hierover iets voor Facebook. ‘Ik ga niet naar dat programma kijken, ik lees vanavond wel een boek.’ Zoiets. En dan realiseer ik me opeens dat wellicht velen deze houding als elitair of, godbetert, intellectualistisch zullen kapittelen. Het zij dan maar zo.