dinsdag 28 oktober 2014

zomer veertien 64


25 augustus – maandag / Elisabethlaan

(…)

Ware vriendelijkheid bestaat er onder meer uit dat je het diegenen die jou niet vriendelijk behandelen niet kwalijk neemt dat ze niet vriendelijk zijn. Je moet groter zijn dan je eigen ongenoegen. ’t Is geen kwestie van vergeven, want vergeven veronderstelt dat je eerst aanstoot hebt genomen. Neen, de vriendelijkheid waar ik het over heb, is rechtstreekser. Zij moet deel uitmaken van een permanente grondstemming.

(…)

Ik heb eindelijk een afspraak kunnen maken met X., om het schilderij van Danielle op te halen: om vier uur in de Nieuwe Gentweg XX. Het is vele jaren geleden dat ik daar nog ben geweest. Met mijn voeten herinner ik mij de trap naar boven: de perfect uitgemeten spatiëring van de treden. Je zou er een proustiaanse ervaring aan kunnen ophangen. In zijn zolder-studeerkamer, die wat onderkomener is dan zoveel jaar geleden maar toch nog altijd aangenaam en onmiskenbaar diezelfde sfeer ademend die ik er vroeger zo graag opzocht, praten we bij. Eventjes over de reis, over de Poëziekrant, over het werken om den brode. Dat doen wij intussen allebei minder en wij vinden het goed zo. (…) Drie kwartier zijn zo voorbij. Wanneer ik opnieuw door de stad en de regen op huis af fiets, realiseer ik mij hoe wonderlijk het is dat ik na al die jaren precies die ene toon tref, met mijn taal, met de grapjes die ik maak (en die ik nergens anders, bij niemand anders maak), die ene toon die ik enkel bij X. kon aanslaan. Ergens in het geheugen, de hersenen, het hart voor mijn part, was de partituur ervan opgeslagen en zij heeft daar liggen wachten tot zij opnieuw van doen was. Op het tafeltje tussen de twee stoelen waarop we plaatsnamen lag een pakje sigaretten. Boule d’Or, de prijs nog in franken. De laatste keer dat ik hier was, rookte ik nog. Ik had dat pakje daar laten liggen. Er lag een laagje stof op.

Na het avondeten met Gerard (rijstratjetoe) heb ik mijn maandelijkse afspraak met Willy. Zowel Vismijn als Du Gaz als Kroon zijn dicht en dus drinken we bij mij thuis een pint. We spreken over Zomergasten, ik over de emoties van het voorbije weekend met de lezing van W. en het bal populaire, en eventjes ook over muziek. Ik laat hem kennismaken met Alain Bashung.