donderdag 13 december 2018

reactieSimon Gelten Een paar correcties van een voetbalhistoricus zullen wel zijn toegestaan, hoop ik. De scheidsrechterlijke dwaling in 1966 betrof niet een ten onrechte afgekeurd Duits doelpunt, maar een ten onrechte *toegekend* *Engels* doelpunt: de Brit Geoff Hurst schoot de bal tegen de onderkant van de lat; de bal stuiterde via de grond weer het veld in, maar had volgens de grensrechter (die werd geconsulteerd door de scheidsrechter) de doellijn gepasseerd. Op de originele TV-beelden was niets te zijn (het lichaam van de Duitse doelman ontnam het zicht op de bal) en de echtheid van beelden geschoten vanaf andere plaatsen werd vaak bestreden. Doelpunt of niet? Het is één van de langstlopende controverses uit het wereldvoetbal. De grensrechter was een Sovjet-Rus - hij heette Bakhramov - en er is wel verondersteld dat zijn beslissing werd ingegeven door haat tegen Duitsers in verband met WOII.

Franz Beckenbauer speelde in 1970 niet door met een gebroken arm maar met een ontwrichte schouder. Bij onderzoek in het ziekenhuis, bleek hij ook een scheurtje in het sleutelbeen te hebben opgelopen. De pijn moet hels zijn geweest. Overigens *verloren* de Duitsers de heroïsche wedstrijd (die bekend staat als 'de wedstrijd van de eeuw') van Italië na verlenging met 4-3. Om aan je onzekerheid een einde te maken: die wedstrijd vond inderdaad plaats in 1970, op het WK in Mexico.

De 'meest flagrante gearrangeerde wedstrijd aller tijden: een gelijkspel tijdens de voorronde nog tussen twee ploegen die daar allebei profijt van hadden' vond niet plaats in 1974, maar in 1982, op het WK in Spanje, en werd verspeeld - in Gijon - tussen West-Duitsland en Oostenrijk die via een niet-aanvals-verdrag Tunesië uit het toernooi kegelden. Iedereen was verontwaardigd, maar de FiFa durfde de twee ploegen niet uit het toernooi te zetten.

Rita Van den Sande hier laat ik alle commentaar over aan de gespecialiseerde voetbalfans

Pascal Cornet Simon Gelten, dank voor de aanvullingen en correcties. Ik schreef het stukje uit mijn geheugen, en de fouten maakten er wezenlijk deel van uit: illustratie van hoe een geheugen faalt... Ik ga ervan uit dat wie exacte voetbalinformatie wenst, betrouwbaarder kanalen aanboort! Maar toch dank! ;-)

Simon Gelten Inderdaad. Zo bezien had ik één fout die ik maakte terwijl ik de correcties aanbracht moeten laten staan: ik schreef namelijk in eerste instantie dat Beckenbauer niet werd vervangen omdat vervangingen in 1970 nog niet waren toegestaan. Maar ik begon te twijfelen: liet mijn geheugen me hier in de steek? En ja hoor: juist vanaf dat toernooi, 1970 Mexico, was één vervanging per ploeg toegestaan (werd later uitgebreid naar twee, nog later naar drie en nu naar drie + één tijdens een eventuele verlenging). Nu staat die fout er tussen twee haakjes wèl