maandag 3 december 2018

wolken 3127-3130


wolkenfragmenten uit Rachel Cusk, Contouren

3127
Hij had eigenlijk geen idee waar hij naartoe ging, maar daar boven de wolken leek het in ieder geval de hemel. (37)

3128
Ik bedoel, natuurlijk kwamen ze wel ergens vandaan, zei hij, maar er heerste niet die binding met een geboorteplaats waar je als vanzelfsprekend weer naar terugkeerde, dat gevoel van voorbeschikking waarvan hij zich juist bevrijd had toen hij voor het eerst boven de wolken uitsteeg. (39)

3129
Ik moest dus op zoek naar een apotheek, maar in alle hectiek moet ik de verkeerde afslag hebben genomen, want in plaats van op de snelweg uit te komen, werd de weg almaar steiler en smaller, en raakten we steeds verder van de bewoonde wereld, totdat we in een heuse bergketen belandden, met duizelingwekkende afgronden links en rechts en dikke wolkenmassa’s rond de toppen. (101)

3130
Ik ging op het gestoffeerde bankje zitten, weer met uitzicht op zijn blote rug, en terwijl de wind over het dek blies dacht ik aan de wonderlijke afwisseling van betovering en ontnuchtering die in alle menselijke relaties voorbijtrekt, soms als een dreigende, donkere wolkenmassa en soms als niet meer dan een verre, raadselachtige sluier die een poosje voor de zon schuift en dan even achteloos overwaait. (141)