maandag 3 december 2018

het overzicht 071
De man met zijn blote armen en wit marcelletje was me opgevallen doordat hij zo liefdevol met zijn dochtertje omging. Wij maakten samen deel uit van een klein groepje dat werd rondgeleid door een gids. Van die gids is mij niets bijgebleven. Ik weet niet eens meer of het een man of een vrouw was, en al zeker niet meer wat hij of zij ons vertelde. In de weide naast het kasteel stond een ezeltje te grazen.

Deze man herinner ik mij wel nog levendig. Dankzij de foto. Zijn dochtertje ook, trouwens. Zij staat op een andere foto – toen was ze een jaar of zes.

Een van de goede dingen aan deze foto is de achtergrond: de vochtpatronen op het pleisterwerk, die zich lijken door te zetten in de lijst met het portret van Michel de Montaigne. Maar natuurlijk gaat de foto niet over het pleisterwerk, maar over de man en de lijst, en hoe zij zich tot elkaar verhouden.

Er zijn verschillen en gelijkenissen. Eerst de verschillen. Het m’enfoutistische marcelletje versus de somptueuze kleding van de essayist; de wufte coupe versus de kale knikker; de viriele levenskracht versus het allang dood zijn van de afgebeelde persoon; de rechthoek van de foto versus het ovaal van de passe-partout; de liggende foto versus de rechtopstaande lijst. Maar er zijn ook overeenkomsten. Het baardje, de kijkrichting, de collier. De levende man draagt rond zijn hals een ringetje of iets ringachtigs aan een touwtje, dat vrolijk correspondeert met het touwtje waaraan, door middel van een ring, de lijst is opgehangen; rond Montaignes nek hangen de zware versierselen van de hoogwaardigheidsbekleder die hij ooit was, wellicht is het sieraad verbonden met het burgemeesterschap van Bordeaux dat hij een tijd waarnam.

Het belangrijkste element van de foto is de compositie, de positionering van beide figuren. Het portret eist, centraal in het beeld, de belangrijkste plaats op. Maar natuurlijk trekt de levende man, met zijn blote armen, smetteloze hemdje, krachtige neus en toegespitste aandacht op wat buiten beeld te zien en te horen valt, alle aandacht naar zich toe. Zou het niet logischer zijn geweest hém centraal te plaatsen, of links van de lijst? Allicht wel. Maar om de een of andere reden zou de foto daar niet beter van geworden zijn. Denk ik.

Montaigne (F), tour de Montaigne – 070814