zondag 27 maart 2016

vierenvijftig 168

20 maart 2016

zondag

CENSUUR

© Hart Boven Hard

Niets in de televisiejournaals van 13 uur, niet op de VRT en ook niet op VTM. Wel voorbeschouwingen op de voetbalbekerfinale. Niets in het radiojournaal van 14 uur. Wel iets over rellen met voetbalsupporters in de binnenstad. Pas om 15 uur wordt er voor het eerst gewag gemaakt van ‘enkele duizenden betogers tegen het besparingenbeleid’. Dat bericht wordt, als klankfragment bij drie lijntjes tekst en een stukje film, om 15u21 overgenomen op deredactie.be. De nieuwsuitzendingen van 16, 17 en 18 uur heb ik niet gevolgd. Op Facebook zie ik heel veel foto’s verschijnen van deelnemers. Daaruit kun je natuurlijk onmogelijk opmaken hoeveel mensen er op De Grote Parade zijn. Op deredactie.be moet je al een heel eind scrollen om het – nog altijd onbewerkte – bericht over de betoging terug te vinden. Idem voor standaard.be, waar heel wat andere items belangrijker worden bevonden dan de kop ‘14.000 mensen trekken door Brussel in De Grote Parade’. Die items zijn, onder meer, de bekerfinale voetbal, Reynders die zegt dat Abdeslam nieuwe aanslagen plande, een kritiek van het hoofd van de gerechtelijke politie op de media, advocaat Sven Mary die een klacht indient tegen een Franse procureur die uit de biecht klapte, nog meer berichten over de arrestatie van Abdeslam, en het feit dat de files in Vlaanderen alsmaar langer worden. Dat van die 14.000 oogt ook vreemd, zeker als ik op Facebook iemand hoor jubelen dat het er wel 35.000 waren. Even kijken wat De Morgen zegt. Daar gaan ook Reynders, Standard Luik en Sven Mary De Grote Parade vooraf, waarvan ook wordt gesteld dat er – slechts – 14.000 mensen aan deelnamen. In het VRT-televisiejournaal van 19 uur wordt het cijfer van 20.000 genoemd, op demorgen.be prijkt inmiddels het cijfer 25.000, ‘volgens de telling van de organisatie’. Dat is ook het cijfer dat dewereldmorgen.be opgeeft. De Standaard Online heeft het om twintig over acht nog altijd over 14.000. De website van Groen kijkt tevreden terug op een betoging met 30.000 deelnemers.

Vroeger was het gebruikelijk dat de cijfers over betogingen nogal eens uiteenliepen, ja, het werd zelfs een staande uitdrukking: ‘n’ volgens de rijkswacht, ‘een veelvoud van n’ volgens de organisatoren – en dan lag de waarheid ergens in het midden. Het was als een wetenschappelijke formule. En de media bleven objectief door altijd beide getallen en beide bronnen te vermelden. Vandaag wijken de media, toch zeker de overheidsgestuurde media, daarvan af: zij vermelden enkel het ‘officiële cijfer’ en niet meer het ‘officieuze’, dat nochtans evenzeer het resultaat van een nattevingertelling is. Dat lijkt mij een voor een correcte duiding van het soort maatschappij waarin we leven een relevante vaststelling.
 
Ondertussen – en dat verneem ik ook via Facebook – is er een tent van pro-Koerdische actievoerders elders in Brussel verbrand, en is er in Genk een brandbom in een Koerdisch cultuurcentrum naar binnen gegooid. Daarover berichten de reguliere media helemaal niet, zelfs niet vertekend.