zaterdag 28 januari 2023

gisteren 27

230127

Ik verneem uit feministische hoek dat ik maar beter niet naar de film Tár moet gaan kijken. Ik was dit nochtans van plan. Om de een of andere reden waar ik niet goed de vinger op kan leggen, vind ik dit soort aanmaningen heel erg vermoeiend.

Ik neem nu al een paar dagen de podcast Reve tot leven mee op mijn gezondheidswandelingetjes. Dat deed ik ook gisterenavond, na een hele dag als een bezetene te hebben gearbeid achter mijn computer. Een passant keek om toen ik, met mijn koptelefoon bovenop de pet op mijn hoofd, luidop in de lach schoot bij een antwoord van Gerard op een vraag in een van de interviewopnames die Lieven Vandenhaute van onder het stof heeft weten te halen. Een ding is zeker, dacht ik daarbij: goed gek is hij die het allemaal letterlijk opvat.

 

Dit is geen land van blinden, stommen, doven. Ieder die horen wilde, kon horen. Ieder die zien wilde, kon zien. De toespraken waarin de hese demagogen onze ondergang verkondigden, schalden vanaf januari 1933 uit alle luidsprekers. De maatregelen om ons te isoleren, waarmee dag na dag een stuk van onze vrijheid afgesneden werd, stonden met vette letters in de kranten.
Talloos veel Duitsers lieten zich tot barbarij verleiden.

G.L. Durlacher, Drenkeling (1987), in Verzameld werk (1997), 168