vrijdag 20 januari 2023

gisteren 19

230119

Ach, dat mensje dat in de rij voor de kassa vraagt om de schroefdop van haar half flesje witte wijn open en vervolgens weer dicht te draaien. Dat kan ze zelf niet – en het is haar portie voor vanavond. ‘Mannen hebben veel macht,’ zegt ze in het dialect. ‘Ja,’ antwoord ik terwijl ik niet zonder enige moeite het gevraagde voor haar uitvoer, ‘maar vrouwen zijn sterk.’ Ik wens haar ook nog toe dat het haar mag smaken, vanavond. Ze glimlacht samenzweerderig. Behalve het flesje legt ze nog een tweede – en laatste – artikel op de rolband: een zak theelichtjes.

Ik loop X. tegen het lijf. Dankzij een geslaagde stamcellentransplantatie leeft hij in een op gegeven moment onverhoopte blessuretijd. Een extra time met hopelijk Qatarese proporties.

Wil ik écht begrijpen wat er in Oekraïne gebeurt? Dan raadt Y. mij aan The Road to Unfreedom van Timothy Snyder te lezen. Maar zou ik dat advies wel opvolgen, vraag ik mij af wanneer ik zie hoezeer Y. gebukt gaat onder alles wat hij van de toestand in de wereld weet?

 

Op de weg naar beneden haalde ik hinkend een hinkende man in. 

Werner Herzog, Over een voettocht door de kou, 57