donderdag 12 januari 2023

gisteren 11

230111

Slim genoeg om een ingenieus web te bouwen maar blijkbaar te dom om de uitzichtloosheid van het neergelaten rolluik te doorgronden, hangt de spin tussen raam en lamellen vruchteloos te wachten op aanvliegend voedsel.

Het eigenaardige maar volstrekt nutteloze vermogen om me bij het opnieuw afleggen van een traject precies te herinneren welke muziek ik hoorde bij deze afslag of gindse bocht ben ik compleet verloren.

Ik volg de instructie ‘zie landen op de deksel’ en verneem zo doende dat de honing die ik in mijn avondthee laat smelten afkomstig is uit Bulgarije en Moldavië.

 



 

Tijdens het repetitieproces hebben we het erover dat je een net over de wereld spant om je veilig te voelen, vergelijkbaar met de strengen van de sterrenstelsels of de onderling verbonden zenuwknopen in je hersenen. Alle flitsmomenten zitten in die knopen opgeslagen, momenten die je leven bepalen en vormgeven. Het net is een uitwendig skelet dat je overeind houdt in een wereld, geregeerd door willekeur. Een net van betekenissen. 

Peter Verhelst, Voor het vergeten, 169