Bij de aflevering over de Guldensporenslag, hoe subliem ook samengesteld, magistraal in beeld gebracht en clever gepresenteerd door de onvolprezen buitenlandse historicus Tom Waes, bleef ik toch met een paar vragen zitten.
Hoe komt het bijvoorbeeld dat de graaf van Vlaanderen enige tijd na de Slag der Slagen zomaar zijn kar keert? Hoe komt het dat de ambachtslieden, ondanks de nederlagen van 1304 en het verraad van de graaf, toch meer macht verwerven (want je zou toch het tegendeel verwachten)? Wat met de verhouding tussen de patriciërs en de ambachtslieden na 1304? Wat met de verhouding op politiek vlak tussen de vormen van Frans en Nederlands die toen werden gesproken? Hoe evolueert elders in Europa de imagoschade van Vlaanderen na het schandelijke gedrag door de Brugse volders en wevers op het slagveld? Hoe vergaat het die gekke amateurastronoom Van Gullik?
Om maar te zeggen, Philippe Clerick: je kritiek op Reynebeau snijdt zeker hier en daar wel hout, maar het label 'geborneerd links' zou ik hem toch niet willen toekennen.
Elk zijn goedendag!