Fruit
Hoe eet ik een appelsien?
Ik neem een appelsien en een patattemes. Ik breng met de
punt van het mes in de schil een cirkelvormige snede aan rond het naveltje waar
de steel bevestigd was waarmee de appelsien aan de appelsienenboom hing, en ik
herhaal deze ingreep rond het kroontje aan de andere kant van de appelsien. Ik kerf
ongeveer even diep als de schil dik is, en beschrijf beide cirkelomtrekken op
plusminus twee centimeter van steel-aanhechtingspunt respectievelijk kroon.
Vervolgens maak ik zes of zeven insnijdingen, op gelijke afstanden van elkaar
en even diep als reeds vermeld, van de ene cirkel naar de andere. Op deze
manier wordt het boven- en onderaan door beide cirkels afgetopte sinaasappeloppervlak
in min of meer gelijke segmenten verdeeld. Ik steek nu de mespunt onder een
eerste (gelijk hetwelk) schilsegment en wrik dit los van het vruchtvlees. Ik
leg nu het patattemes terzijde en trek de schilsegmenten een voor een van de
appelsien. Na de verwijdering van het eerste segment benut ik de vrijgekomen
ruimte om mijn vinger onder een van beide korte uiteinden van het volgende segment
te wrikken. Ik probeer bij het verwijderen van de segmenten al zoveel mogelijk
van het wit vel dat tussen het oranje vruchtvlees en de schil zit mee te
trekken. Wanneer alle segmenten zijn verwijderd, doe ik hetzelfde met de twee
overgebleven ‘poolkappen’ van mijn sinaasappelbol. Daarbij probeer ik ook
telkens zoveel mogelijk van de witte vezeldraad mee te trekken die, tussen steelbevestigingspunt
en kroon, als het ware de as vormt van mijn sinaasappel. Vervolgens verwijder ik
zoveel mogelijk het witte vel en de witte vezelachtige structuur die bovenop
het vruchtvlees en vooral op de naden tussen de partjes is achtergebleven. Ik
maak hierbij opnieuw gebruik van het patattemes. Wanneer deze bewerking is
volbracht, kan ik beginnen met een poging om de partjes van de appelsien uit
elkaar te breken zonder daarbij al te veel spatten, laat staan sapejaculaties,
te veroorzaken. Ik begin met het geheel in twee helften te splitsen. Ik breng
de partjes een voor een naar mijn mond en verwijder, nadat ik het laatste
partje en dus de volledige appelsien heb opgegeten, het afval. Ik reinig het
mes en was ook mijn handen aangezien deze bij het eten van een appelsien bijna
altijd plakkerig worden.
Hoe eet ik een banaan?
Ik neem een banaan en een patattemes. Ik maak op de plaats
waar de haaks ingeplante steel in de gebogen cilindervorm van het banaanlichaam
overgaat een inkeping in de holle zijde van de banaan. Ik leg mijn patattemes
terzijde. Met gebruikmaking van de steel trek ik nu een eerste banaansegment,
en wel het segment dat de bolle kant van de banaan uitmaakt, van het
vruchtvlees weg. Ik doe hetzelfde met een van de twee segmenten naast het
verwijderde segment, maakt niet uit hetwelk, en ten slotte ook met het segment
dat de bolle zijde uitmaakt. Ik laat het vruchtvlees vastzitten aan het
overgebleven zijsegment en leg de banaan nu, met deze overgebleven schilzijde onderaan,
op de tafel. Ik verwijder eventueel op het vruchtvlees achtergebleven witte ‘draden’.
Vervolgens neem ik opnieuw het patattemes ter hand en snijd plakjes van
ongeveer twee centimeter dik van de banaan af, die ik, op de mespunt geprikt,
naar mijn mond breng en verorber. Ik herhaal deze handeling tot het vruchtvlees
van de banaan volledig op is en verwijder ten slotte het afval. Ik reinig ook
het mes.
Hoe eet ik een appel?
Ik neem een appel en een patattemes. Ik snijd de appel
doormidden. Een spelelement kan hierbij worden ingebracht, het bestaat eruit
dat het snijden bij de kroon wordt aangevat en dat er gepoogd wordt om in die
mate precies te snijden dat het mes precies bij de steel uitkomt en ook deze
overlangs doormidden snijdt. Ik heb nu twee halve appels. Deze snijd ik nog
eens doormidden, zodat ik vier appelkwartjes heb. Ik neem het eerste kwart en
snijd er het vierde klokhuis uit. Ik schil dit eerste kwart. Ik snijd het
geschilde kwart middendoor en heb nu dus twee achtste appels. Ik breng het
eerste achtste naar mijn mond en terwijl ik het kauw, begin ik alvast met de
bewerking van het tweede kwart van de appel. Als alles goed gaat, kan ik ook
het tweede achtste opeten voordat ik van het tweede kwart het vierde klokhuis
en de schil heb verwijderd. En zo gaat het door met het opeten van het tweede
kwart en het tegelijk schillen van het derde kwart, het opeten van het derde
kwart en het tegelijk schillen van het vierde kwart, en het opeten van het
vierde kwart. Bij het opeten van het vierde kwart moet ik uiteraard niet meer
schillen, tenzij ik twee appels na elkaar zou opeten. Maar dat gebeurt nooit. Als
ik het vierde kwart heb opgegeten, ben ik aan het eind van het opeten gekomen,
waarmee ik bedoel te zeggen dat de appel op is. Rest mij enkel nog de
verwijdering, tijdens het kauwen op het achtste achtste van de appel, van het
afval van de appel: schil, steel en klokhuis. Ik reinig het mes.
Hoe eet ik een peer?
Ik neem een peer en een patattemes. Ik snijd iets onder de
steel de steel af en doe vervolgens hetzelfde als met een appel. Nadat ik de
peer heb opgegeten, verwijder ik het afval en reinig ik het mes. Hier moet ik
ook mijn handen wassen omdat peren heel erg sappig kunnen zijn.
Hoe eet ik een kiwi?
Ik neem een kiwi, een patattemes en een koffielepel. Ik
snijd, met het patattemes, de kiwi in de breedte in twee helften: een bovenste
helft en een onderste helft. Ik leg het patattemes terzijde en neem nu de
koffielepel ter hand. Met de zijkant van de recipiëntzijde van de lepel graaf
ik in het vruchtvlees van een van beide helften, maakt niet uit of het de
onderste of de bovenste is, tot ik daarvan een stukje kan losmaken. Ik breng
dat stukje naar mijn mond en begin een tweede stukje los te wrikken. Ik probeer
zo dicht mogelijk tegen de schil aan alle vruchtvlees op deze manier los te
maken. Ik probeer om tijdens deze operatie de schil niet te beschadigen. Wanneer
er op het eind nog wat sap overblijft, lepel ik dat uit de leeggemaakte halve
bol. Ik leg deze eerste leeggemaakte halve bol aan de kant en begin de tweede
helft van mijn kiwi op dezelfde manier leeg te lepelen. Als ik eerst de
bovenste helft heb opgegeten, is dat de onderste helft, en vice versa. Wanneer ook
deze tweede halve bol leeggelepeld is, en het vruchtvlees opgegeten, en het
eventueel achtergebleven sap opgedronken, bent ik klaar met het eten van de
kiwi. Ik verwijder de restanten. Ik reinig het mes en de koffielepel.
Hoe eet ik druiven?
Aan druiven is geen werk! Enkel een voor een de druiven van
de goed afgespoelde tros trekken en de eventueel aanwezige pitten in de mond
bijhouden en terug uitspuwen. Maar druiven eet ik maar zelden omdat er zoveel
chemische producten op gespoten zijn.
Ander fruit eet ik niet.