woensdag 2 januari 2019

wolken 3179-3186


wolkenfragmenten uit Ilja Leonard Pfeijffer, Grand Hotel Europa

3179
Wolkenkrabbers willen ze zien. (253)

3180
Terwijl ik als een echte Europeaan nostalgisch in mijn eigen verleden zit te wroeten en de resten die ik opgraaf voorzichtig schoonkrab met een spatel en afborstel met een kwastje alvorens ze als kostbaarheden bij te zetten in een schitterend vormgegeven vitrine in het museum van de literatuur, hebben zij al bouwplannen op hun prikbord geprikt van gloednieuwe wolkenkrabbers die zullen reiken tot in de hemel. (283)

3181
Donkere wolken pakken samen in het westen. Dit bedoel ik niet als metafoor voor de ondergang en uitverkoop van het Avondland, maar als voorteken van wat mijn personages te wachten staat na hun aanstaande verplaatsing in voornoemde windrichting. Het is slechte beeldspraak, dat weet ik, want het is een afgezaagd en daarom te vermijden stijlmiddel om naderend onheil aan te kondigen met een omineuze verandering van de meteorologische omstandigheden, en bovendien was het onwaar dat er tijdens die meedogenloos met zon overgoten augustusmaand aan de Ligurische kust ook maar een enkel verweesd, pluizig wolkje aan de hemel verscheen. (377)

3182
Terwijl ik mijn sigaret aanstak met mijn solid brass zippo en rook naar de mist probeerde te blazen, amuseerde ik mij met de fantasie dat Grand Hotel Europa gedurende de voorgaande nacht in alle stilte magisch en ongemerkt was losgeraakt van de rest van de wereld en op de wolken dreef, waardoor wij allemaal veroordeeld waren om hier voorgoed te blijven en niets ooit nog zou veranderen. (469)

3183
Misschien was ik bang voor die helderheid en prefereerde ik het geritualiseerde bestaan in een hotel op de wolken dat was losgeraakt van de wereld en dat werd bewoond door herinneringen aan een beter verleden. (470)

3184
Er spookte afgunst door het claustrofobische woud van wolkenkrabbers. (522)

3185
We verbleven in het Southern Sun Hotel op de Al-Minastraat in de wijk Al Zahiyah, niet ver van de zee. Ook dat bleek groot en imposant, een wolkenkrabber met een zwembad op het dak, meerdere restaurants, zoevende liften, een suite waar we in konden dansen. (522)

3186
De weg was van wolkenkrabber tot wolkenkrabber volledig het domein van grote dure auto’s met airconditioning, die de spotgoedkope benzine verstookten. (523)