woensdag 16 januari 2019

het overzicht 083
Dit is lange tijd een van mijn favoriete beelden geweest. ‘A moment for eternity’, luidt de slogan op de affiche waarop voorwaar een weidser landschap de aandacht trekt dan het donkere, met TL-lampen verlichte krocht dat de jonge vrouw met de rugzak op het punt staat te betreden.

De foto bestaat uit vier min of meer gelijke delen. Panelen zou je kunnen zeggen. In elk daarvan ‘gebeurt’ iets, en al die kleine gebeurtenissen treden met elkaar in dialoog. De op het eerste gezicht banale foto vraagt een aandachtige lectuur. Pas dan zie je hoe de kuiten van de jonge vrouw echoën met de rood-witte sokken van de twee houten deurstijlen; hoe haar rugzak terugkeert in het rechterpaneel maar ook in de kleinere figuur die op de affiche het landschap staat te bewonderen; hoe het berglandschap wordt geïroniseerd door de man op de ladder…

Dat is wat fotografie vermag. Plots doet zij de fotograaf in situaties waarin schijnbaar niets te beleven valt een rijkdom ontwaren waar je niet meteen op uitgekeken raakt. En ja, op die manier wordt dat ene moment in de tijd uitgerokken en krijgt het misschien geen eeuwigheidswaarde maar dan toch een verlengd bestaan.

Brugge, station – 080514