vrijdag 15 december 2017

de herfst van 2017 – 60

8 december 2017

69 – In de eindgeneriek van Spotlight (Tom McCarthy, 2015) wordt vermeld dat de film, die zich anno 2001 en 2002 in Boston afspeelt, op ware feiten is gebaseerd, en dat er aldaar 249 priesters werden geïdentificeerd die zich aan kinderen hadden vergrepen. Daarna volgt een lijst met alle lokaliteiten, world wide, waar sindsdien kerkelijke kinderverkrachtingen werden geïnventariseerd en jawel, wie snel leest, of zijn beeld kan bevriezen, vindt daarop ook ‘Bruges, Belgium’ terug.

Knappe film – ik zag hem indertijd in de bioscoop, maar het was goed om hem, nog maar twee jaar later, alweer terug te zien. Goed geacteerd, goed gedocumenteerd, zorgvuldig uitgezette spanningslijn. En voor de ex-journalist die ik ben – ik heb toch een paar jaar op redacties ‘gefunctioneerd’ – is die hele kranten-couleur locale wel eens tof om te herbeleven.

Maar kindermisbruik, neen, dat is niet en nooit leuk. En zeker niet om te herbeleven.

De priesters kozen hun slachtoffers uit. Enfin, in de film waren het priesters – het zijn niet altijd priesters. Ze kiezen de zwakkeren uit. Kinderen wier ouders uit elkaar zijn. Van eentje had de vader pas zelfmoord gepleegd en werd de priester door de moeder als grote troostverschaffer ingehaald. Daar kozen ze bij voorkeur voor: gebroken gezinnen met een afwezige vader.

Het maakt me kwaad, het revolteert me. (...)