woensdag 13 december 2017

de herfst van 2017 – 588 december 2017

67 – Niets zo treurig dan als kind niet te zijn uitgenodigd op een verjaardagsfeestje en er uit pure balorigheid tóch naartoe gaan. Niemand durft je weg te sturen, maar zelf kun je er ook geen plezier aan beleven want die feestvreugde was je eigenlijk niet gegund.

Zo ongeveer moeten de Vlaams-nationalisten zich hebben gevoeld die deelnamen aan de grote Catalaanse betoging van gisteren in Brussel. (45.000 Catalanen. Dat moet zowat de grootste in het buitenland georganiseerde optocht van een regionale belangengroep zijn geweest in de Europese geschiedenis. Niemand, overigens, lijkt stil te staan bij de ecologische impact van een dergelijke kortstondige volksverhuizing.)

Ze liepen er graag bij, de N-VA’ers. Aan de Catalaanse gegoede midden- en bovenklasse die haar rijkdom niet graag teloor ziet gaan door een in haar ogen onrechtvaardige Madrileense fiscaliteit spiegelden ze zich graag. Alleen jammer van die overwegend Waalse kleuren: geel en rood.

Wat moet het gestoken hebben. Hun natte droom is natuurlijk dat die stoet geel en zwart zou kleuren, dat flaminganten het de moeite waard zouden vinden om, al was het maar vanuit West-Vlaanderen en Limburg en Oost-Vlaanderen en Antwerpen en – godbetert! – de ‘Vlaamse Rand’, naar Brussel af te zakken om daar in een even massale optocht de onafhankelijkheid te eisen. Ja, dan zouden ze luidkeels de Vlaamse Leeuw kunnen brullen, en slogans roepen als ‘Belgiekske Niekske’ en ‘Waalse Ratten Rol Uw Matten’ en meer van dat fraais. En de optocht zou keurig en ordelijk verlopen doordat milities met grijs hemd, oranje dassen en korte zwarte ribfluwen broeken, uiteraard opgehouden met de blauwvoetkoppelriem, hem in paradepas zouden flankeren. Wat een lustbeeld!, wat een dagdroom!: een zee van zwarte leeuwen, het hele Jubelpark vol Vlaams enthousiasme. Maar ja, dat gaat natuurlijk niet gebeuren. En dus nemen ze maar vrede met het Catalaanse surrogaat en maken ze daar selfies van om op het net te zwieren. Baat het niet, het schaadt niet.

© AFP