zaterdag 23 december 2017

de herfst van 2017 – 67


13 december 2017

77 – Enkele Facebookvrienden wijzen mij erop dat het Catalaanse nationalisme niet, of niet enkel, door economische motieven wordt ingegeven, zoals ik het hier heb voorgesteld. Er bestaat ook – hoe tegenintuïtief het ook moge zijn – zoiets als een links nationalisme en het Catalaanse zou daar dan een voorbeeld van zijn. Ik kan echter niet geloven dat alle Catalaanse nationalisten links zouden zijn. Mijn gesprekje op de trein met een van hen, op de dag van hun betoging in Brussel, wees in elk geval niet in die richting: het eerste en eigenlijk ook wel enige argument dat de man bovenhaalde was de transfer van Catalaans geld naar de minder rijke regio’s in Spanje. Maar goed, de rechtsigheid van het centrale bestuur in Madrid en de restanten van de tegenstellingen tijdens het franquisme zullen nog wel een rol spelen – zie daarover dit artikel. De vraag is dan natuurlijk waarom de Vlaams-nationalisten, waarvan de meesten toch niet bepaald kunnen worden verdacht van het nastreven van linkse doelstellingen, het Catalaanse nationalisme zo openlijk ondersteunen.

Ik probeer de vraag op te lossen en onderscheid drie soorten nationalisme: het economische, het ideologische, het culturele. Het economische en ideologische nationalisme vallen in Vlaanderen samen, maar niet in Catalonië.

De N-VA is in ideologisch opzicht neoliberaal en conservatief, en is – economisch gezien – vooral tuk op centen: er zijn al genoeg transfers naar die luie sossen in Franstalig België gegaan en De Wever voert uit wat zijn Voka-bazen – zegt hij zélf – hem dicteren. Het culturele Vlaams-nationalisme (de ‘identiteit’, de taal, de vlaggen…) wordt dan aangevoerd als dekmantel om deze primaire besognes te camoufleren. Daarom is het voor de N-VA niet leuk dat ‘de Vlaming’ met dat soort zaken niet zo hoog oploopt. Geert Bourgeois toonde zich onlangs openlijk jaloers op de Catalanen die zo uitbundig hun identiteit uitdragen.

© rr
In Catalonië liggen de zaken anders, en eigenlijk veel ingewikkelder. Je hebt ook daar vast en zeker economische en dus onsolidaire nationalisten. Maar je hebt er ook andere, die zich, koste wat het kost (letterlijk), om ideologische redenen verzetten tegen het rechtse centrale bestuur. Beide, zowel de economische als de ideologische nationalisten, zijn – onvermijdelijk – ook culturele nationalisten. En in Catalonië zijn de symbolen en de cultuur (in de eerste plaats de taal, maar ook muziek, voetbal, ezels, mensentorens en wat weet ik al niet) nu eenmaal veel levender en levendiger dan in Vlaanderen. Wellicht omdat het separatisme daar een veel recentere drijfveer is: in Vlaanderen zullen, ten tijde van de feitelijke onderdrukking door de Franstaligen en de sympathieën voor nazi-Duitsland, de symbolen ook wel een grotere rol hebben gespeeld. (De tv-reeks Kinderen van de collaboratie was ook in dat verband zeer instructief.)

Als de N-VA zo nadrukkelijk het pluralistische Catalaanse nationalisme steunt, moet er een ándere reden zijn. Zou het kunnen dat het de Vlaams-nationalisten vooral om de precendentwaarde gaat van een eventuele Catalaanse onafhankelijkheid? Peu importe welk ideologisch kleur die Catalanen achter hun rood-geel-blauwe vlaggen voeren, voor de N-VA’ers die hen metterdaad steunen komt het er gewoon op aan dat hun Catalaanse collega-nationalisten onafhankelijk worden. Dat moet hun eigen streven naar onafhankelijkheid kracht bijzetten. Het gaat om het precedent.