zaterdag 10 september 2016

& 55GEZELLIG

‘Nog een goede avond, en hou het gezellig.’ Zo sloot radiomaakster Lut Van Duffel jarenlang het programma Neem je tijd af. Ook nu ze allang naar De Zuidkant is verhuisd, twee uurtjes keuvel en kout met deuntjes om de voormiddagen te bekorten, blijven die woorden nazinderen. ‘Hou het gezellig’. Alsof het vanzelfsprekend is dat ‘het’ al gezellig is. Ik vind dat helemaal niet. Ik heb een hekel aan gezelligheid. Zeker aan opgelegde.

‘Radio 1 mag wat gezelliger worden,’ meldde de krant deze week. Radio 1 is dus niet gezellig genoeg, vindt het nieuwe nethoofd, Annemie Van Winckel. Vreemd. Wat verstaat ze onder gezelligheid? Gezellig is wat de meeste mensen wensen. Dat wijst het Censydiam-onderzoek uit. Alweer zo'n steekproef waar ik persoonlijk nooit mee te maken had. Maar ik ben ook niet ‘de’ luisteraar.

Als je ‘de’ bewoners een kleur laat kiezen, worden alle interieurs onvermijdelijk grijs geschilderd. Een gezellige kleur, de dood in de verfpot.

Het nethoofd komt van De Zuidkant over. Een veel gezelliger programma dan bij voorbeeld het culturele magazine Eenhoorn dat bij Censydiam in ongenade valt. Je krijgt er soms een oorspronkelijke mening in te horen, moeilijker onderwerpen komen erin aan bod, misbare reportages ook. De grote afvlakking gaat voort.

Deze column verscheen twintig jaar geleden in De Standaard van 3 augustus 1996