zaterdag 3 september 2016

de zomer van 2016 – 59Noordoost 12

15 augustus

dag 12 - Teterow-Schwerin - 111 km

Het is hier niet, zoals bij ons, een feestdag. Ik vertrek iets vroeger dan gewoonlijk, iets na acht uur. Het eerste stuk is bemoedigend: een mooier landschap dan gisteren, licht golvend, meer weiden en bossen ook. De wind zit in een ongunstige hoek maar waait niet hard. Hij zal in de loop van de dag stilaan naar het noorden draaien. Morgen zit hij wellicht goed.

Maar heb ik hier nog zin in? Ik begin het mij steeds meer af te vragen. Ik ben het fietsen echt beu en zoveel valt er nu ook weer niet te zien. Met vijftien per uur sleur ik mezelf door deze Mecklenburgische Seenplatte, zo heet het hier. Een hoogvlakte met vele meren. Wat zie ik? Een bos, een buizerd, een dorp – of ik zie het dorp niet omdat de weg er langs loopt. Een weg die perspectivisch uitloopt op een bocht naar links of een weg die perspectivisch uitloopt op een bocht naar rechts. Of die verdwijnt achter de top van de helling – want ja, er zijn weer hellingen. Mijn versnellingsapparaat begint dienst te weigeren, mijn rechterknie begint pijn te doen, mijn rechterpols doet dat al een tijdje, en in mijn hoofd ben ik niet echt meer bezig met deze reis. Ik ben er in elk geval nooit zo in geweest als twee jaar geleden in Frankrijk.

Twee trompettende kraanvogels in een pas omgeploegde akker naast de weg kunnen mij niet op andere gedachten brengen. Ik begin ook mijn voeding te verwaarlozen. Steeds vlugger grijp ik naar snelle suikers: druivensuiker, cola, taart, chocolade. Fruit of groenten zijn er nauwelijks nog bij. Als lunch twee sneetjes brood met wat worst en kaas. Ik kocht wat radijzen – ja, die smaakten wel. Maar het is allemaal meer een opgave dan een genot.

Langs de weg, passim: de overal aan de verlichtingspalen vastgemaakte verkiezingsaffiches. Er staan verkiezingen voor de deur voor het deelstaatparlement van Mecklenburg-Vorpommern. Uit de teneur van deze affiches maak ik op dat de salonfähig extreem-rechtse Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) geen blad voor de mond neemt: haar boodschappen zijn effenaf racistisch, ze gaan onder meer over verkrachtende immigranten. Terwijl hier nauwelijks vluchtelingen te zien zijn. Ondertussen proberen de socialisten en de christendemocraten opvallend halfzacht de aandacht te trekken met boodschappen over het homohuwelijk en kindercrèches. De groenen ventileren een negatieve boodschap: gegen Rechts und Populismus.

Ik picknick in een dorp, op een punt gekomen waar ik echt niet meer verder kan. Omdat ik niets beters vind, ga ik gewoon op de stoeprand zitten, uitgeblust. Wanneer ik een halfuur later terug op weg ga, zie ik meteen een mooi parkje met ideale picknickinfrastructuur... Nauwelijks vijf kilometer verder ben ik alweer aan suiker toe. Ik stap een winkel binnen, enfin, eerder een aanzet tot winkel. Ik geraak met de uitbater aan de praat: een beer van een vent, groot en struis, heel vriendelijk. Ik vertel hem over mijn fietservaringen – hij fietst zelf ook en is geïnteresseerd. In de dorpen, waar de fietspaden zo slecht zijn, rijdt hij ook al lang gewoon op de straatweg, zegt hij. Ik kijk er ook niet meer naar om. Hij is zijn winkel nog maar twee weken geleden gestart. Hij verkoopt broodjes, koffie, wat snoep, kranten. Hij noemt het een experiment. Hij is net bezig met een bord te schilderen dat hij langs de straat wil plaatsen om klanten te lokken. Ik ben benieuwd naar de uitkomst van het experiment, maar zal het allicht nooit te weten komen.

Schwerin laat zich niet gemakkelijk benaderen. Er zijn eerst nog wat lastige hellingen, ik passeer de Wellington-golfclub (dat zal wel iets van na die Wende zijn, vermoed ik), en dan beland ik in een inferno van druk verkeer, wegenwerken en – uiteraard! – doodlopende fietspaden. Uiteindelijk kom ik toch aan in deze vrij grote stad. Ik zoek en vind een hotel bij het station. Het heet, zeer logisch, Am Hauptbannplatz.Schwerin is beslist mooi. De Schweriner See zorgt voor een waterpartij die zich uitstrekt tot die in het stadscentrum. Het station, de dom (baksteengotiek), het centrale plein met het stadhuis en de belangrijkste winkelstraat liggen er vlakbij. Tegen het postgebouw plaquettes: een die herinnert aan een slachtpartij onder de bevolking door de fascisten in 1920, een ander die de eerste uitzending van de bevrijde radio herdenkt, onmiddellijk na het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog.