donderdag 8 september 2016

& 54KOFFIE

U krijgt een nog wakkerder krant. Op de redactie werden nieuwe koffieautomaten geplaatst. Mogelijkheden zat: zwart, met melk, met of zonder suiker, met melk en zonder suiker of vice versa, met of zonder cafeïne... Alles kan. Theedrinkers drukken gewoon op ‘heet water’.

De nieuwe automaten produceren wel een ijzig geluid als van een tandartsboor, maar het lawaai van de vorige apparaten was echt niet meer te harden. Neen, u hoort geen klacht. De nieuwe automaten schenken klare bakjes troost, die smaken. Zeker met het romige schuimkraagje dat erop staat, ook als je niet om een expresso hebt gevraagd, want zo'n knop zit er ook op.

Naast de onafzienbare rij toetsen prijkt op de nieuwe machines een smaakmakende foto uit een wereld die niet voor verbetering vatbaar lijkt. Op de voorgrond wordt een dampende kop geschonken. Achteraan zit een jongeman ontspannen te slurpen. Naast hem wacht een gitaar op betokkeling. Alles is in orde.

Hoewel. Ook hier heeft de vooruitgang een keerzijde. Sinds de intrede van de nieuwe automaten puilen de vuilnisbakken op de redactie opvallend vroeg op de dag uit van de plastic bekertjes. Waar vroeger de koffieklant zelf een recipiënt onder het kraantje moest plaatsen, scheidt de machine er nu telkens zelf eerst een af. De bij velen door ecologische gewetensvolheid ingegeven gewoonte om de hele dag van hetzelfde bekertje gebruik te maken, dreigt daardoor verloren te gaan. Santé!

Deze column verscheen twintig jaar geleden in De Standaard van 21 juni 1996