dinsdag 11 november 2014

reactiesTwee dagen geleden publiceerde ik op Facebook en op deze blog mijn facebookbericht 647. Daar kwamen nogal wat reacties op. Als u niet weet waarover het gaat, moet u natuurlijk eerst naar die tekst. Hieronder een bloemlezing van reacties.Pascal, je hebt dat heel helder en duidelijk verwoord! Ook ik heb soms af te reken op deze sociale media met hoon en leedvermaak door mensen die van een heel ander gedacht zijn, clichés met hopen...vandaag nog een groep rondgeleid in Kazerne Dossin en aan de hand van het hele verhaal van onverdraagzaamheid, vooroordelen toch in geslaagd om de mensen te laten nadenken, mijne zondag was weer heel geslaagd, op een ongekleurde manier uitleggen hoe bepaalde mechanismen ( zo oud als de straat) er telkens weer toe leiden om andere groepen te veroordelen in plaats van te zien dat we allemaal gewoon MENSEN zijn...bedankt voor deze post!

*

Dit is een belangrijk, heel belangrijk, facet wat hier aangehaald wordt. "De macht van de media" inderdaad. Die - zoals heel duidelijk weeral gebleken is, omtrent hun berichtgeving over BXL 5/11 - een dusdanige manipulatieve boodschap de wereld in stuurt en ingestuurd heeft, dat zij die uiteindelijk ook deel uitmaakten van die 120.000 aanwezigen tot niemendalletjes herleid zijn. Waarin tot overmaat van ramp velen die media manipulatie overnemen en overgenomen hebben en dusdoende - haast - een verlengstuk van die media gespeeld hebben. Ook - haast - een verlengstuk van de ongekroonde keizer BDW himself gespeeld hebben.

*

Vergelijk bovenstaande tekst dan ook met wat Jan Blommaert stelde en merk de overeenkomst met zijn gestelde op: "Dat de media de fijn georkestreerde rellen dan ook dankbaar zouden aangrijpen om ook de uitkomst van de demonstratie negatief te kleuren was dus nogal voorspelbaar. Meer nog: het is net het overweldigende succes van deze manifestatie dat moest worden verkleurd tot een antidemocratische ramp door media – wiens media, nietwaar? – die dit scenario al wekenlang in schetsen hadden gezet. De focus op de rellen is dan ook – paradoxaal – een signaal dat de betoging een gigantisch succes was. Zo’n succes dat zij die dit vervelend vinden erg bang geworden lijken te zijn en nu al, bij het begin van de hete herfst, tot extreem verdraaide beeldvorming moeten over gaan."

*

Het volk wordt tegen elkaar opgezet. Wellicht om nadien te kunnen zeggen: 'zie je wel dat België niet macheert'. Vrienden, collega's, familie worden plots vijanden. Heel bevreemdend. Terwijl ik toch mag aannemen dat iedereen achter een rechtvaardig beleid staat. Dat iedereen akkoord is dat de zwakkeren de meeste steun verdienen. Ik vraag me af hoe dit gekeerd kan worden, hoe het volk weer één kan worden. De vlag van 'rechtvaardigheid' lijkt me de beste om ons onder te verenigen. Los van politieke partijen dus.

*

Mij maak je eigenlijk niet meer wijs dat alleen links verontwaardigd is, er moeten toch ook een hoop mensen van fatsoenlijk rechts zich stilaan droog in de k*kker genomen voelen, om het even plastisch uit te drukken...

*

Pascal toch, ik begrijp je analyse en ik ervaar ook die angst voor verandering maar je analyse heeft meer met je ingesteldheid en je leeftijd te maken dan met de realiteit.
En ja NVA is meer voor eigen verantwoordelijkheid en wat minder hangmat maar dat is m.i terecht. Onderwijs mag zeker wat inleveren en kinderen moeten wat ernstiger hun studies beleven, dat kan en mag toch.
Maar al bij al blijft het bij oppervlakkige aanpassingen en is iederéén in dit land doordesemd van sociale gevoelens en zorg voor de medemens, ook NVA.
Maar zoals het bezig was kon het niet blijven duren. De zelfstandigen en KMOs werden echt geplunderd en zij zijn toch de werkgevers.
Ook komt China er aan met hoogwaardige producten en met hen moeten wij in concurrentie.
Dus geen paniek, blijf kalm, gedraag je naar je leeftijd en neem wat afstand van de waanzin van de dag.
Als je hier in Spanje zit en je bekijkt het van op afstand valt het echt wel mee. Je zit er te dicht op. Sluit je info bronnen wat meer af en bekijk het op lange termijn.
Hou je haaks!

*

Altijd al geweten dat de vierde macht een vijfde colonne is. Onafhankelijke pers bestaat in dit land niet.

*

't Is toeval Pascal, maar ik zat vandaag aan een stukje te werken voor mijn website (het staat er nog niet, het is nog niet af) met de volgende zinnen: "Aan revoluties gaan vaak langere periodes van toenemende spanning vooraf. Revoluties komen voort uit een verlangen naar herstel van de goede oude tijd, vandaar wellicht de opkomst van rechtse partijen die dit verlangen levend proberen te houden." Laat dit nou net aansluiten bij jouw stuk ...

*

Persoonlijk heb ik er het meest spijt van dat ik na De Slimste Mens even mijn argwaan aan de kant schoof en sympathie kreeg voor onze droge komiek. Bij mij heeft het, gelukkig maar, niet zo lang geduurd dat duidelijk werd waar hij op uit was. Hij heeft daar voor het eerst gemerkt hoe bewerkbaar de meute is...

*

kanttekening: men had geen social media in die jaren. De impact ervan op burgers en pers is waanzinnig

*

Als je ziet wie er nu Kamervoorzitter is, moeten we beseffen dat HIJ hoofd van de VRT journalisten, al jaren dat gedachten goed deelde.

*

Ik ga niet akkoord met één van de reacties hierboven 'dat het allemaal wel meevalt' (en nog net worden de landen uit de Derde Wereld er niet bijgesleurd, om dat punt te maken). We zitten op een hellend vlak en al vallen de inleveringen voor heel wat mensen nog relatief gezien mee (voor anderen dan weer totaal niet), er is iets ergers aan de hand: er wordt een sfeer van wantrouwen jegens de overheid geïnstalleerd, bestendigd en doorgedreven. Het draagvlak neemt af, de kern wordt ontmanteld en op de achtergrond gaat ook ons land aan het wankelen. Het politieke debat wordt steeds gepolariseerder (vergelijk met de VS) en tegenstemmen worden al zelfs niet meer op hun merites beoordeeld. We mogen (terecht) het ergste vrezen en zand in onze ogen laten strooien onder het mom van 'we kunnen niet anders' is de beste garantie dat het weldra te laat is.

*

"Zo ver is het gekomen. Dat we in dergelijke conspiratietheorieën beginnen te geloven. Dat we er niet van zouden opkijken dat hier een groots opgezette manipulatiemachine aan het werk is. En dat op zich is erg. We beginnen eraan te twijfelen of we niet wat paranoïde zijn. Dat kan toch niet, in zo’n vredig landje als België, pardon, Vlaanderen?" Een vreselijke gedachte, maar jammer genoeg is het, denk ik, een realistisch scenario. Pascal, de zogenaamde 'staking van de eeuw', tegen de eenheidswet, in het jaar van je geboorte, ben je zeker niet vergeten? Ons land is sindsdien erg veranderd, maar uit die staking kunnen we wellicht nog lessen trekken. Maar zijn de gedupeerden van deze antisociale regering even strijdlustig als destijds? Laten we het hopen.

*

Geen conspiratie- of complottheorie, maar realiteit: de Grote Leider die de media in zijn binnenzak zitten heeft, dat is al een tijdje duidelijk het geval: https://patrickghyselen.wordpress.com/politicsmarxism/bdw-dirigeert-de-vierde-macht/

*

Stuur dit sterk getuigenis naar een krantenredactie, Pascal, het moet door een zo breed mogelijk publiek gelezen worden.