zondag 30 november 2014

los ingeslagen 188

Ja, Luc De Vos. Het is altijd erg, maar het doet dubbel pijn als het goede mensen zijn die gaan. En ‘goed’ bedoel ik dan niet noodzakelijk in de morele zin, maar in de zin van waardevol. Van: mensen die iets bijdragen, die van de wereld een klein beetje een betere plaats maken. Patrick De Witte was de vorige van die soort... Ze hebben vaak ook een levensstijl, die mensen, die ervoor zorgt dat ze niet lang kúnnen blijven. Ze zijn te gehaast. Terwijl ondertussen de grijze muizen en bange burgers het eeuwig leven lijken te hebben – wat ook niet altijd waar is natuurlijk.

De kaars aan beide kanten opbranden, leven aan tweehonderd per uur. Het zijn uitdrukkingen om onrechtstreeks te zeggen dat het meestal niet de boekhouders zijn die de goede zaak dienen...

Ik heb zijn liedjes altijd graag gehoord. Ik vond hem, omwille van een handvol versregels, een bijzondere tekstschrijver. ‘Mia heeft het licht gezien’; ‘De middenstand regeert het land’; ‘De laatste dans, die moet je mij nog schenken’. Ja, een dans moet je schenken. En ja, ‘Alleen Elvis blijft bestaan’. Het zijn stuk voor stuk staande uitdrukkingen geworden. Zijn boeken ken ik niet.