donderdag 25 september 2014

tour 162


22 mei 2014

En de rekening? Wat kost nu zo’n fietsreis in Frankrijk? Ook daarover kan ik gegevens prijsgeven omdat ik al mijn uitgaven zorgvuldig heb bijgehouden. Alle bedragen in euro.

Voor het vertrek ging ik al in de kosten.

Ik kocht, omdat de lichtste tent waarover ik beschik te zwaar is, een nieuwe tent. 200

Ik liet mijn fiets ‘perfect’ op punt stellen en stelde daarbij uitdrukkelijk de hoogste eisen. Fietsmaker Jan kweet zich zeer consciëntieus van zijn opdracht en verving de buitenbanden, remblokjes, trapas, ketting, een binnenband (die leegliep) en nog wat kleinigheden; hij plaatste een vlinderstuur en stelde alles af. Daar was hij een uur of vier zoet mee. 313

Ik kocht het al vaak genoemde Brooks-zadel: 140. Nota bene, met dat zadel is alles bijzonder goed meegevallen. Door preventieve en curatieve zalving van de desbetreffende vitale onderdelen heb ik blijkbaar het euvel van het onvoldoende ingereden zijn van dat nieuwe zadel kunnen opvangen. Hoewel het nu ook weer niet zo is dat ik niets voel. De laatste dagen begon ik toch wel wat je noemt zadelpijn te hebben, ’t is te zeggen een irritatie (of ontsteking?) van de regio in de buurt van aars en scrotum. Naar verluidt zou het gaan om zwellinkjes die zich ter hoogte van de haarwortels ontwikkelen. Enfin, nu doet het er niet meer toe: ik ben thuis en ‘ga’ weer mijn gewone zittende bestaan leiden.

Deze investeringen – tent, fietsonderhoud en zadel – maken samen 653 euro. Ik ben geneigd dit bedrag niet, of toch zeker niet volledig, bij de kostprijs van mijn reis te tellen. Zo’n zadel heb je voor het leven, die tent gebruikte ik zes keer maar hoop ik nog zeer veel te kunnen gebruiken, en de fiets, ja, die was met toch al een kilometer of 6000 op de teller aan een onderhoud toe en is overigens, met 2750 kilometer erbij, opnieuw aan een beurt toe. Laat ons dat maar bij de recurrente kosten onderbrengen.

En dan de kosten tijdens de reis gemaakt.

trein: één rit Brugge-Arlon op de rittenkaart + één ticket voor de fiets: 12,60
postzegels en ansichtkaarten: 33,65
één betalende oversteek van een rivier, en wel in de pont transbordeur van Rochefort: 1,60
vierentwintig koffies overal te lande: 58,80
voeding en water: 214,12
restaurants: 212,90
hotels/gîtes/chambres d’hôtes/camping: 897,-
 
totaal: 1430,67 euro ofte 62,20 euro gemiddeld per dag