maandag 1 september 2014

zomer veertien 13



9 juli – woensdag / Visart

(…)

Laatste bladzijden van Op weg. De roman blijkt uiteindelijk een vaderqueeste te zijn: ‘I even think of (...) the father we never found.’ Of is hij het relaas van het hartverscheurende onvermogen tot vriendschap omdat deze vorm van hoogstaande liefde voortdurend wordt doorkruist door de pogingen om in het genot een nog fundamentelere eenzaamheid teniet te doen? Parallel met mijn lectuur van deze laatste bladzijden: de inleiding van Ann Charters in de Penguin Classics-editie. De gedachte daarin dat de écriture automatique van Kerouac tot een fundamenteel religieus boek heeft geleid.

(…)

Het middagjournaal van de VRT gaat in op het verdriet van de Brazilianen na de historische nederlaag van gisterenavond. Stel je voor! Wenende supporters, zichtbare emotie: het hoogste goed voor journaalsamenstellers. Dat er in het Nabije Oosten een kruitvat op ontploffen staat en in verschillende Afrikaanse landen verschrikkelijke religieus geïnspireerde terreurdaden worden gepleegd, dat is voer voor vlak voor het toemaatje. Maar ach, deze ergernis is een afgezaagd liedje. In dat verband heb ik een klein Facebookdiscussietje met Staf De Wilde. Hij is het eens met Alain de Botton, die in zijn boek over journalistiek aanklaagt dat er te veel aandacht is voor negatief nieuws. Ik merk op dat er nog een verschil bestaat tussen het brengen van miserie-miserie-miserie en een kritische berichtgeving die de mechanismen áchter de miserie blootlegt. Miserie is emo, kritische duiding is ratio – en wij leven nu eenmaal in een emo-tijd.

Laatste bladzijden van Schoonheid van Roger Scruton. Dit boek moet ik met meer en betere aandacht grondig herlezen. Maar de strekking ervan staat me alvast aan. Wat Scruton te zeggen heeft over het transcendente en de moderniteit; zijn hartsgrondelijke afkeer van het postmodernisme. Onze angst om schoonheid toe te laten ook: we zouden wel eens kunnen worden geconfronteerd met de eigen banaliteit. Het is een waardevol boek, het is een moeilijk boek.

Buiten is het herfst: regen, donkergrijs, windstoten die al de eerste bladeren van de bomen rukken. Ideaal weertje om de dag aan lectuur te wijden (Cortázars en Dunlops Autonauten van de kosmosnelweg) en aan de rechtstreekse reportage van de Touretappe tussen Ieper en Arenberg, een kasseienrit waarin, door toedoen van de genoemde weersomstandigheden, heel wat te beleven valt!

(…) Ik lees Cortázar en denk aan de artikels die ik vandaag las over het efemere patriottisme naar aanleiding van de Rode Duivels-campagne. De strekking van het artikel van Koen Naeghels was: de mensen geven zich graag aan dat tijdelijke patriottisme over omdat ze daarin even de verschillen kunnen vergeten. Het geeft hun zuurstof om kort na het uitdoven van het laatste Bengaals vreugdevuur weer de alledaagse onverschilligheid aan te kunnen, onverschilligheid waarin ze de verschillen die er wel degelijk zijn kunnen smoren en vergeten.

In de halve finale Nederland-Argentinië gebeurt er twee uur zo goed als niets. Nederland verliest op strafschoppen. Ze kunnen er beginnen met hun oranje binnen te halen.