vrijdag 27 mei 2022

notitie 197

(220525)

NORMALISERING

Vorige week was Tom Van Grieken, de voorzitter van de voor zijn vervelling als dusdanig veroordeelde racistische slang Vlaams Belang, te gast bij Viktor Orbán, de premier van Hongarije die niet bekendstaat om zijn voorliefde voor de parlementaire democratie. Waarin het Vlaams Belang overigens al sinds 1989 opgesloten zit achter een cordon sanitaire. Een week na dat bezoek roept Orbán in zijn land de noodtoestand uit. Daarmee zet hij het Hongaarse parlement min of meer buitenspel. Niet dat er een oorzakelijk verband tussen beide feiten bestaat, maar betekenisvol is het wel.

Gisteren was Tom Van Grieken te gast bij de Katholieke Universiteit Leuven. Hij mocht er op uitnodiging van Bart Maddens een gastcollege komen geven over, jawel, het cordon sanitaire. Maddens is theoreticus van de ontbinding van de Belgische staat en raadgever van de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA). Enfin, wat hij bij die partij precies doet of voor haar betekent, is niet transparant, maar dat hij een radicale Vlaams-nationalist is, is wel duidelijk.

Dat Maddens buiten medeweten van rector Sels Van Grieken uitnodigt om een spreekbeurt te komen geven, is op zijn minst discutabel. Sels wist van niets en wast zijn handen in onschuld. ‘Iemand het woord geven is niet hetzelfde als diens gedachtegoed “normaliseren”. Beschaafd debatteren en argumenteren blijft een bouwsteen van ons samenlevingsmodel,’ klinkt het anderzijds, maar anderzijds bevestigt hij toch ook: ‘Een cordon rond racisme en discriminatie blijft nodig. En ja: Vlaams Belang is en blijft een partij die staat voor racisme en discriminatie. En dat zullen we aan KU Leuven nooit normaliseren.’ Ondertussen heeft Van Grieken wel ongehinderd een jong publiek kunnen warmmaken voor het gedachtegoed van zijn partij. Vlak voor de verkiezingen van 2024, waarin hij hoopt om samen met de N-VA de meerderheid te kunnen vormen die nodig is om de onafhankelijkheid van Vlaanderen te bewerkstelligen, is dat aardig meegenomen.

Ondertussen zien we toch ook dat op de openbare zender, de Vlaamse Radio en Televisie (VRT), het cordon sanitaire steeds vaker wordt doorbroken. Regelmatig mogen Blokkers daar aantreden in duidingsprogramma’s. Dat was vroeger niet het geval. En dat is bijvoorbeeld in Wallonië, waar datzelfde cordon wél nog strikt wordt nageleefd, nog altijd ondenkbaar.

Is het spijkers op laag water zoeken wanneer ik stel dat de N-VA, die op de VRT via een meerderheid in de raad van bestuur de plak zwaait, de collega-Vlaams-nationalisten alvast salonfähig aan het maken is, met het oog op het post-Belgische tijdvak? Want straks zitten ze misschien samen in de regering en zijn er allicht ook VB-ministers.

Te gek? Welneen. Eveneens deze week werd in Grimbergen Bart Laeremans burgemeester. Bart wie? Bart Laeremans. Bart Laeremans voert daar de lokale partij Vernieuwing aan en komt, door een onenigheid in de coalitie die tot nu de gemeente bestuurde, aan de macht. Bart Laeremans stapte in 2015 uit het Vlaams Belang, na daar sinds 1995 de extreme posities van het Vlaams Blok en Belang te hebben onderschreven en nadat hij ze ook een tijdlang als volksvertegenwoordiger heeft verdedigd. Een van de verkozenen van Vernieuwing in Grimbergen moest uit de gemeenteraad worden geweerd omdat hij een lidkaart bleek te hebben van het Vlaams Belang, dat trouwens voor die gemeenteraadsverkiezingen niet in die gemeente was opgekomen.

En zo zien we het langzaam binnensijpelen. Het water vindt zijn weg. Langs de muren, door de vloer, tot in de kelder. De schimmel en de verrotting zetten in. De bewoners slapen nog.

 

affiches van op til staande Vlaams-nationalistische activiteiten