woensdag 5 januari 2022

reactie

Herman Jacobs vindt dat er betrekkelijk weinig vrouwen in mijn leeslijst 2021 staan.

@Herman Jacobs Dat zou kunnen en dat is dan louter toeval. Ik bewaar voor mezelf de vrijheid dat criterium op geen enkele manier te laten meespelen in de samenstelling van mijn lectuurlijst. En dat geldt voor alle andere mogelijke criteria die van mij een politiek correctere lezer zouden maken. Of incorrectere. Er staan dus ook niet doelbewust speciaal méér boeken in van gekleurde of niet- of minder-gekleurde personen, anders of enigszins bijzonder geaarde personen, personen die geschikt kunnen worden bevonden om het werk van personen die van hen verschillen te kunnen vertalen of personen die daartoe minder geschikt kunnen worden bevonden, joodse of niet-joodse personen, enzovoort enzovoort. Het enige waardoor ik mijn lectuurlijst laat beïnvloeden is mijn persoonlijke voorkeur, mijn leesgeschiedenis, mijn belangstelling (allemaal van een witte blanke boomer dus) en hét toeval, dat godzijdank nog altijd blind is voor alle mogelijke politiek correcte onderscheiden!

Maar om je dan toch enigszins tegemoet te komen: hier een lijst van in 2021 door mij gelezen door vrouwen geschreven boeken die ik *net niet* goed of memorabel genoeg vond om in bovenstaande lijst op te nemen:

Lydia Davis, Samuel Johnson is verontwaardigd
Nadine Gordimer, De bourgeoiswereld van vroeger
Rachel Cusk, De tweede plaats
Tove Ditlevsen, Afhankelijkheid
Lisa Appignanesi, Alledaagse waanzin
Tara Westover, Leerschool
Chris Kraus, I love Dick

Daarmee zou het evenwicht dan misschien toch iets of ietwat hersteld zijn.
En vergis je niet: Carl Friedman (drie titels in mijn lijst) is wel degelijk een vrouw, en Ali Smith, ook een vrouw, is erin opgenomen met een tetralogie (zoals je weet zijn dat vier boeken).

Maar goed, je hebt gelijk: er staan meer mannen in mijn lijst dan vrouwen. *Et alors*? Ik hoop dat dit geen al te groot probleem vormt en het formaat van dat ene 'dingetje' niet te buiten gaat.