maandag 12 november 2018

facebookbericht 1120


De mensbeelden van de andere partijen (dan de PVDA) zijn ook niet bepaald veelzijdig of gelaagd. Behalve van CD&V misschien, die het altijd van twee kanten bekijkt: enerzijds en anderzijds.

*

[Pierre Plum Dat vind ik nu juist het gevaar van extreme standpunten: te geloven dat zij alleen de waarheid in pacht hebben. Vandaar dat het zo moeilijk samenwerken is met hen.]

Maar Pierre, dat kun je toch over alle partijen zeggen? Waarom zijn er anders partijen. Daar is toch niets extreems aan? Radicaal, ja. Maar extreem? Zoals in extreem zwaarlijvig? Je kunt extreem zwaarlijvig zijn, maar niet radicaal zwaarlijvig. Zo is de PVDA radicaal socialistisch. Toegepast op een politieke partij kan het adjectief 'extreem' alleen betekenen dat die partij zichzelf met haar standpunten buiten de wet stelt. Zoals het Blok. Dat doet de PVDA niet. Elke gelijkschakeling, via het adjectief 'extreem', van PVDA en Blok is strategisch en perfide. Toch merkwaardig, overigens, hoe efficiënt die stigmatisering 'extreem' in de geesten binnensijpelt.