zondag 31 maart 2019

facebookbericht 1169

Gilbert Decouvreur deelt een tekst over Brugge:

BRUGGE.
Ik herinner mij nog goed hoe ik met moeder als 11-jarige knaap voor het eerst naar Brugge reisde; een paar uren te voet, over de oude heirweg, die bijna onafgebroken door de laatste slierten van onze Houtlandse bossen snijdt.
Wij waren reeds voor haan en zon op weg. Eerst baden we wat. Daarna vertelde moeder over de hofsteden langs de weg, over Zedelgem en Ratte Vyncke, over de moordenaarsduiker, over haar vader die in zijn beste tijd op Heilig Bloeddag over diezelfde weg naar Brugge stapte, met een paar hardgekookte eieren en wat koekeboterhammen op zak, om toch een plaatsje te hebben in de kathedraal, om weer dat donderen en bliksemen van orgel en violen te horen, iets waarover hij graag vertelde.
Met moeder was de lange weg eerder kort. Ik zal nooit vergeten hoe mijn moeder plots zei : 'Pas op, jongen, seffens zal je Brugge zien!' Brugge !
Als kinderen gingen onze wijzende vingeren vaak naar de drie schone torens op de horizon. Nu stonden ze daar ECHT en KLAAR voor mij uitgetekend achter de schuine lijnen van een boomgordijn. Er vielen herfstbladeren uit de popels; een boer, als weggezonken in de diepe voor van zijn winterland, was naarstig aan 't zeeuwen en een troep kraanvogels kwam uit het noorden gezeild.
In deze omlijsting lag Brugge daar te baden in het rijpe herfstlicht, zo edel en zo schoon als op de retabels en de gravuren van oude meesters. Die heirweg heeft heel mijn jeugd betinteld.Later ben ik er steeds naar teruggekeerd.

F. R. Boschvogel.
Jeugdboekengids 1963.

Prachtige tekst van Boschvogel. Het strookt met wat ik zelf eens heb ervaren tijdens een van mijn fietsritjes rond of in de buurt van Brugge. Vanop een bepaald punt niet ver van Vivekapelle, het gehucht dat halverwege tussen Sint-Kruis en Moerkerke, Sijsele en Damme ligt, keek ik naar het westen en zag een strook met alleen maar weiden en ginds in de verte de drie torens. En toen dacht ik: hoe overweldigend moet het niet geweest zijn voor een negentiende-eeuwer, of verder nog, een middeleeuwer, om in de verte die torens te zien. Welk een indruk moet dat niet gemaakt hebben! Bedankt om die mooie tekst te delen, Gilbert! Nog een prettige zondag!