vrijdag 1 maart 2019

facebookbericht 1163


Pascal Cornet Laurent, het perfide met BDW is dat hij heel goed weet wat hij zegt en niet zegt. Hij anticipeert al terwijl hij spreekt op de voorspelbare verwijten: 'Ja maar, ik heb dat letterlijk niet zo gezegd.' Maar hij weet heel goed welke boodschap hij impliciet meegeeft. En dat is wat ik perfide aan hem vind. Niets, maar dan ook werkelijk niets, maakt dat de verwijzingen naar 'puberteit' en 'puberaal' noodzakelijk zijn in zijn boodschap, namelijk dat hij de klimaatbetogers niet voor de camera's wenst te ontvangen. Toch gebruikt hij die verwijzingen. Je hebt toch genoeg Lacan, Nietzsche et tutti quanti gelezen om te weten dat er een verschil is tussen letterlijke en impliciete boodschap: er blijft altijd iets plakken. Ik vind het dan ook flauw dat je het nodig vindt hier enkel oog te hebben voor de letterlijke boodschap. En al helemaal onzinnig vind ik dat je dat 'puberale' meteen uitsmeert naar Calvo, Mertens en C°.

Laurent Œdipe Als je goed kijkt staat de tekst tussen aanhalingstekens, met andere woorden het betreft hier een ‘quote’. Ik heb hierbij alleen nagelaten de naam van de auteur ervan te vermelden, om de tekst des te sterker voor zichzelf te laten spreken... Maar over de letterlijke en impliciete boodschappen van andere politici doen we hier maar beter het zwijgen toe zeker?

Pascal Cornet Ik heb die aanhalingstekens gezien. Ik veronderstel dat je geen quotes gaat overnemen zonder het er mee eens te zijn. Ik vraag me trouwens af waarom je de auteur niet vermeldt.

Laurent Œdipe Pascal Cornet omdat de auteur ervan voor mij van geen belang is. Mij is het hier om de ‘correctheid’ te doen van wat er is gezegd en geschreven.

Helmut Lotigiers Pascal Cornet dat doet De Wever zelf... Ik denk dat we allemaal heel omzichtig moeten omspringen met onze interpretaties van wat andersgezinden zeggen... Net zoals ik vind dat de meisjes inhoudelijk niet verkeerd moeten geïnterpreteerd worden, vind ik datzelfde van Bart De Wever. Dit soort houding werkt sowieso contraproductief, we zouden beter allemaal samen naar een oplossing zoeken om de wereld leefbaar te houden. Maar gekleurd denken we allemaal... Ik vind bijvoorbeeld dat De Wever Macron impliciet beschuldigt van imago-opportunisme (in zijn betoog over een ontvangst van de jongeren op het stadhuis zonder camera’s, in alle discretie). Maar dat kan ik niet hard maken, omdat dit een interpretatie is. Daarom ga ik dat hier enkel als vermoeden lanceren, niet als vaststaand feit. Af en toe is het niet onverstandig ons buikgevoel naar de wereld toe te censureren. Dat is toch een essentieel onderdeel van beschaving...

Pascal Cornet Nou, Helmut, reken maar dat ik mijn buikgevoel heel sterk onder controle houd! Ik heb de boodschap van de burgemeester begrepen, en waardeer het dat hij niet kiest voor het snelle gewin voor de camera's. Ik heb het enkel over die totaal overbodige verwijzing naar het puberale. Hij wéét heel goed dat hij daarmee mensen op stang jaagt, en toch kan - of wil - hij het niet laten. De waarheid is dat een relatief kleine groep jonge meisjes erin geslaagd is om de politiek met een ongemakkelijk gevoel op te zadelen. Geen wonder dat daar nu ongemakkelijk op wordt gereageerd.

Laurent Œdipe Wie deze jongeren wegzet als pubers heeft groot gelijk: het zijn ook ’pubers’, Pascal Cornet. Sorry als die pubers dat zelf niet willen geweten hebben, maar dat is hun probleem...

Pascal Cornet Maar natuurlijk zijn het pubers. En so what? Doet dat ertoe? Kijk, dit is wat ik bedoel met dat er iets blijft 'plakken'. Een aanhanger van BDW verdraait diens woorden. En BDW wist heel goed dat zijn woorden in die zin zouden verdraaid worden.
Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

Laurent Œdipe Trouwens, de vraag die jij mij hier ‘impliciet’ stelt is: waarom geef je BDW gelijk? Waarom neem je het voor hem op? Niet omdat hij wel of geen gelijk heeft, maar precies omdat het hier BDW betreft... Toch?

Pascal Cornet Absoluut niet. Beke heeft ook zeer onhandig gereageerd (het zogenaamde complot). Groen en PVDA kunnen beter niet mee gaan betogen, vind ik. Vld reageert nu ook niet meteen alert, vind ik. En over het Blok zwijgen we maar. Mijn punt is: het beleid, àlle partijen, zit hier ferm mee verveeld. Zeker vlak voor de verkiezingen. En wat BDW doet, dat is electorale strategie. Hij schat in hoeveel 'Romain Waumans' (zie de uitgeknipte reactie hierboven) er in de Vlaamse onderstroom rondlopen en stemt zijn communicatie daar op af. Niets meer en ook niets minder. En ik kan hem begrijpen. Maar het is cynisch.

Pascal Cornet Weet je wat ik me afvraag, Laurent? Stel nu eens dat het volwassenen zouden zijn die die klimaatbetogingen organiseren. Dat er week na week duizenden meestal linksgezinde volwassenen op straat zouden komen. Hoe lang zou het duren vooraleer het water- en eventueel traangaskanon wordt bovengehaald. Maar het zijn kinderen, hé. En dus is het geweld verbaal.

Laurent Œdipe Zie je, Pascal Cornet, pubers hebben zo hun eigen maniertjes, in denken, spreken en handelen. Ik veronderstel dat ook jij ooit eens een puber was. Maw. ‘t is allemaal schoon en jeugdig en vol energie, maar ga hun aub de absolute wijsheid en de waarheid niet toedichten...

Pascal Cornet Maar doe ik dat, Laurent? Natuurlijk hebben zij de absolute wijsheid en waarheid niet in pacht. En dat zeggen ze ook niet. Ze verwijzen naar de wetenschappers. Het enige wat je stoort - en mij ook, maar ik neem er zo geen aanstoot aan - is dat ze nu wat overmoedig worden, zich onkwetsbaar wanen, betweterig overkomen... Kun je het hun kwalijk nemen? Ik vind ook dat het nu welletjes is geweest. Niet omdat ze geen gelijk hebben, maar omdat het strategisch beter zou zijn nu even de strijdbijl te begraven, om dan vlak voor de verkiezingen met een totale mobilisatie - jong én ouder - zeer massaal op straat te komen.

Helmut Lotigiers Pascal Cornet ik heb eerst gelezen wat er was geschreven over zijn uitspraken en heb vervolgens drie keer naar de beelden gekeken om te ontdekken wat hij fout heeft gedaan... De insinuatie over politici die populair willen worden op de kap van de pubers vond ik nergens terug in eender welk schrijfsel. Daar stoorde ik me zelf wél aan... Niet aan het puberteitgegeven... Hij zeikt op geen enkel moment die jongeren af, wel al zijn zogezegd puberaal acterende concullega’s. Maar dat doen alle politici. Meer zoek ik hier écht niet achter. Straks durft niemand nog zijn mond te openen als elke zin ten prooi kan vallen aan foute interpretaties. En dit soort spijkers-op-laag-watergezever zal voor links contraproductief werken, mark my words. Dat intellectuele gemanipuleer van uitspraken pikken normale mensen die kunnen denken écht niet, hoor. De waarheid en de toekomst worden niet gevonden en bepaald door wishful thinking, maar door good thinking.

Helmut Lotigiers Pascal Cornet er is geen geweld, alleen veel sfeer! Geen reden voor waterkanonnen.

Pascal Cornet Helmut, de dubbelzinnige (letterlijk/impliciet) verwijzing naar puberteit, gedaan door een machtige volwassen man aan het adres van jonge meisjes, dat vind ik een vorm van verbaal geweld. (Ik vergeet ook niet dat hij het niet zo erg zou vinden als Belgen in Syrië zouden worden geëxecuteerd - maar goed, dat is een andere kwestie, die ik hier alleen maar aanhaal om te zeggen dat de man niet vies is van provocaties.)

Laurent Œdipe Pascal Cornet BDW is een politicus en een goed strateeg in wat zijn eigen zaak betreft. Hij is intelligent en hij is strijdvaardig. Kan je het hem verwijten? Hij is een geducht tegenstander en ik ken er verder geen van zijn elan. Of is daarom wel of niet voor hem zou stemmen is een andere kwestie. Maar ere wie ere toekomt... ;-)

Laurent Œdipe Een van mijn favoriete ‘antieke’ filosofen is Marcus Aurelius: een wijs man, filosoof, stoïcijn, maar ook een groot keizer en veldheer... ;-)

Laurent Œdipe Trouwens, Pascal, ik denk, ik ben er haast zeker van, dat BDW in zijn antwoord niet zozeer de ‘pubers’ op de korrel neemt, dan wel diegenen die zich bedienen van puberale antwoorden waarmee ze in het gevlei wil komen van die pubers...

Pascal Cornet Ik verwijt de burgemeester de door u genoemde kwaliteiten niet. Integendeel, ik bewonder ze. Maar het zal mij er niet van weerhouden om het aan te kaarten wanneer hij die kwaliteiten misbruikt in een ongelijke strijd. Dat is: de vorm. Het maakt hem zeer sterk. En wat hem nog sterker maakt, is de soms verbijsterende (formele) zwakte van zijn tegenstanders.

Sabine Avalon 'Het eten is gereed" !!!

Laurent Œdipe Pascal Cornet een ongelijke strijd? Is het niet eerder één tegen allen, of het nu de klimaatkwestie betreft of andere? Misschien zoekt hij het op, maakt het deel uit van zijn plan. Maar hoe de rest, de oppositie daarin meegaat, niet om hem expliciet tegen te spreken, maar precies ter eigen gewin, is mij van het goede teveel en is niet aan mij besteed, al lang niet meer. Als het vandaag pijpenstelen regent en BDW brengt dit tersprake, dan kan je er geheid van opaan dat de rest bij hoog en laag gaat beweren dat het een schitterende dag is vol zonneschijn. En de rest neemt dit klakkeloos voor waar en voor terecht aan, precies omdat het BDW betreft en geen ander...

Helmut Lotigiers Pascal Cornet inderdaad, hij heeft amper tegenstand. Vandaar ook het contraproductieve zoeken naar spijkers op laag water...

Pascal Cornet Helmut Lotigiers, er was net in Blokken een vraag over jou! Tieretomba nog aan toe! Ik ga nu toch ook een boterham eten hoor. Bedankt voor de interessante discussie, ook Laurent natuurlijk.

Helmut Lotigiers Jammer van de gigantische domheid van zulke mensen... Maar moet je daar dan altijd rekening mee houden als je iets zegt? Ik begin ‘spreken is zilver, zwijgen is goud’ steeds beter te begrijpen, maar vind het tegelijkertijd totaal bezopen.

Helmut Lotigiers Laurent Œdipe Dat hij elke dag in de krant staat komt net doordat iedereen hem zo fileert. Hoe dwaas is dat toch! En dan noemen ze hem Calimero, maar ze geven hem het gedroomde podium om Calimero te spelen! Hij zou een idioot zijn om daar geen gebruik van te maken. Een filosofie bij oosterse vechtsport is: gebruik de kracht van uw tegenstander. Ik sta niet aan zijn kant, maar ik voel me dan als een Belgische voetbalsupporter bij een match waarin we verliezen door een hattrick van Messi. Ontgoocheld afdruipen en tegelijk denken: “Waauw, wat een voetballer!”

Michel Berger Oei, goed weten wat je zegt is een vorm van verbaal geweld en perfide? Dus hij zou beter zoals de reagerende journalisten en Anuna niet weten wat hij (of de ander) vertelt en er boenk op los reageren? Dat lijkt me pas puberaal. En dat het een ongelijke strijd is, wat dan nog? Wie is die aangegaan? Volgens mij de opstandige pubers. Maar als er dan een volwassen antwoord komt, dan heet de strijd ongelijk. Als ik tegen een bodybuilder ga muilen, moet ik niet verschieten als die met mij gaat gewichtheffen.

Laurent Œdipe Pascal Cornet het genoegen is geheel aan mij... ;-)

Helmut Lotigiers Michel Berger wat u zegt klopt, tot u dan weer de andere partij gaat aanvallen. Hoe is dit toch allemaal in hemelsnaam mogelijk?

Michel Berger Ik de andere partij aanvallen? Sinds wanneer is verdedigen aanvallen?

Linda Metten Michel Berger als de verdediging onweerlegbaar is heet het aanvallen.

Marnix De Keukelaere Ik ben het volledig maar dan ook volledig eens met wat Pascal Cornet innitieel inbracht tegen jouw post, beste Laurent. Al wat hierop volgde als respons in deze, is een soort van typisch "facebookgewijs" afglijden in een hele boel argumenten die uiteindelijk niks meer met de oorspronkelijke argumentatie van Pascal Cornet te maken hebben. Naar het einde toe lijkt het zelfs wel een bewust ombuigen van de oorspronkelijke premisse omdat jouw standpunt niet langer houdbaar is.

Hugo Maes Ik vind het wel houdbaar.

Laurent Œdipe Hoezo is mijn standpunt niet langer houdbaar? Daar denk ik toch anders over...

Marnix De Keukelaere Laurent Œdipe Natuurlijk denk je daar anders over, Laurent. Ik ook trouwens ;-)

Laurent Œdipe Maar zover het mij duidelijk is heb jij buiten die ene opmerking niet aan het ‘ gesprek’ deelgenomen, Marnix. Wat uiteraard wijs is van jou. Maar het stond en staat jou vrij dat wel te doen. Dus nu gewoon komen zeggen dat mijn standpunt niet langer houdbaar is is wat ‘goedkoop’. Niet? ;-)

Marnix De Keukelaere Ik heb de neerslag van het gesprek aandachtig gelezen en vanuit een wat uitgezoomd standpunt tot me genomen. Ik verwoordde nadien mijn wat onthechte door jou als "goedkoop" bevonden bevinding. Het zij zo ;-)