donderdag 7 maart 2019

het overzicht 096Geen Blankenberge zonder pier, het silhouet van dit bouwwerk is bij iedereen die de Belgische badstad-van-de-gewone-man kent bekend. Het is niet alleen daarom – omdat het zo’n bekend gebouw is en omdat bekende gebouwen fotograferen lastig is – een moeilijk onderwerp. Het is ook erg groot: het vraagt heel wat recul. Pas dan kun je de kenmerkende structuur, met de lange aanloop en de cirkelvormige uitbouw, volledig vatten. De prijs van die afstand is dan wel dat je de interessante textuur mist, of de lijnen die het water bij zijn hoogste stand achterlaat.

Voor deze foto koos ik voor nabijheid. Daardoor krijgt het beton een kleur, je kunt het als het ware voelen. De menselijke figuren – van de surfers in het water, de dagjestoeristen op de pier, zowel op de uitbouw als op het balkonnetje links van de paal op de voorgrond – zetten de maat uit. De atmosferische omstandigheden – grijs, stevige wind, vloed – verlenen het beeld de dramatiek die van de surfers waterwezens maakt.

Het zijn vaak de details die beslissen of een foto maar gewoontjes is, of toch net iets beter.

Het belangrijkste detail, de finishing touch die net goed zit omdat hij onnadrukkelijk is en je hem dus niet meteen opmerkt, bevindt zich pal in het midden van het beeld: de linkerzijde van de cirkelvormige uitbouw. De aanwezigheid ervan in de foto is essentieel om een zicht op de volledige structuur te krijgen.
   
Blankenberge – 081004