zaterdag 10 oktober 2015

los ingeslagen 291


2 januari 2002

Het vriest; alle bomen wit van de rijp. Ryckevelde. De lucht blauw, een centimeter rijp aan de bomen, windstil, ijskoud; een boomklever; mensen die zeggen hoe mooi het wel is, dat er niets boven ‘de natuur’ gaat.


W.G. Sebald, De emigrés:

148: We zijn op zoek naar verbanden om ons verbonden te voelen. Wie zich niet verbonden voelt, zakt weg, zakt door het leven. Zie Sebald: het wekker-theezetapparaat heeft er voor ‘gezorgd dat ik me aan het leven vasthield toen ik mij, gehuld als ik was in een mij onbegrijpelijk gevoel van onverbondenheid, heel gemakkelijk uit het leven had kunnen verwijderen.’

160: ‘…om de een of andere reden…’ Onderzoek Sebald vanuit dit ‘een of ander’, dit esthetiserende onbestemde.

161: ‘Deze retrospectieve band […] was natuurlijk zuiver illusionair, maar betekende daarom voor hem […] niet minder.’

174: ‘…de tijd […] is een onbetrouwbare maatstaf, ja, eigenlijk niets anders dan het razen van de ziel.’


Op de televisie interviewen Guy Polspoel en Yves Desmet Guy Verhofstadt. Ontstellend om te zien hoe de premier zegt wat hij op voorhand zich heeft voorgenomen te zeggen, ongeacht de vragen die hem worden gesteld. Ontstellend ook om te zien hoe beide zogenaamde topjournalisten – hun zelfgenoegzaamheid staat in verhouding met hun status van topjournalist, maar of ze werkelijk topjournalisten zijn is natuurlijk nog maar de vraag – zich in de luren laten leggen en duidelijk niet alert genoeg reageren op de eigengereidheid van de geïnterviewde. Luiheid, laksheid, gebrek aan kritische zin.