donderdag 19 november 2015

& 31



GENERATIE

Een elektriciteitsfabrikant maakt zijn prognoses bekend voor binnen zoveel jaar – ik luister met één oor want stouw tegelijk de kinderen door het gaan-slapen-ritueel. Minder kernenergie, meer steenkool en gas, evenveel olie. Zon en wind? Niks zon en wind.

Werknemers van een warenhuisketen bedingen een akkoord – ik luister met één oor want draai de kinderen door de ontbijtmolen. Zelfde voorwaarden voor de werknemers die mogen blijven, maar al wie vanaf nu wordt aangeworven, zal het minder goed hebben.

De kinderen – ik help ze in hun jasjes, installeer ze voor en achter op de fiets en breng ze naar school – behoren tot de volgende generatie die, zoals intussen iedereen weet, het minder goed zal hebben. Hoe lichtzinnig is de huidige, besef ik.

Nu zijn wij thuis verre van ideale ouders; anders zouden wij bij voorbeeld niet naar de radio luisteren tijdens onze omgang met de kinderen. Maar wat we wél zouden doen, is een stap opzij zetten als we wisten dat het ze ten goede kwam. Ik vraag me dan af: hebben die bedrijfsstrategen, hebben die werkgevers dan niet het gevoel verantwoording te moeten afleggen voor de generatie die komt? Het zijn toch ook vaders en moeders. Wat doet hen kiezen voor de korte termijn? En zou ik zelf in hun plaats even kortzichtig zijn?

De Leuvense professor Luc Huyse stelde, naar aanleiding van de affaire-Claes, dat tegenwoordig een dubbele moraal wordt gehanteerd: een ‘ethische’ en een economische. Hij zegt wat iedereen natuurlijk al wist. Maar hij zegt het. En niemand kijkt daarvan op.

Verschenen in De Standaard van 31 oktober 1995