dinsdag 7 februari 2023

gisteren 35

230204

Als de passagiers van het nog maar net opgestegen Airlux-toestel dat zouden willen, dan kunnen ze wellicht in onze hotelkamer binnenkijken.

Het was uitkijken naar een bevallige jongedame van middelbare leeftijd.

Van de tijdelijke tentoonstelling Face-à-face in het MUDAM wil ik mij vooral het werk Pietà de Kosovo van Pascal Convert herinneren: een in was uitgevoerd negatief bas-reliëf naar een foto uit 1990 van Georges Mérillon waarop een groep rouwenden is te zien rond een dode persoon. In het was zijn handvormige gaten uitgespaard, die met koper zijn afgezet.  

Avondwandeling door de chique koopstraten van de hoofdstad. Uit de etalages van de talrijke juweliers zijn alle ringen, halssnoeren en Rolexen weggehaald en blijven de presenteersokkels leeg achter. In de portieken staan, hier en daar, de kartonnen huizen van daklozen opgesteld.

 

 

 

We bevinden ons in de wereld van de waarheid en de volmaaktheid, van het licht. De andere wereld is de wereld waar de mensen niet naar de kerk gaan, waar ze niet bidden, de wereld van de dwaling, die maar zelden met naam en toenaam genoemd wordt, en dan snerend, als een godslastering: de openbare school.

Annie Ernaux, De schaamte, 60 (vertaling door Rokus Hofstede (1998 en 2022) van La honte (1997))