woensdag 1 februari 2023

gisteren 31

230131

Heb ik dat goed gehoord, dat een voorzitter van een partij die ook deel uitmaakt van de Vlaamse regering het woord ‘staatsgreep’ in de mond nam?

Bezorgde ouders: compleet geschifte larie en apekool, maar je blijft het lezen, ook nu je oud genoeg bent om het gedweep van je jonge jaren allang achter je te hebben gelaten. En ja, het gedweep is zeker weg, maar de stijl en de bezwering zijn gebleven.

 

Misschien zou er zonder die whisky nooit een café gekomen zijn. Want de drank van juffrouw Amelia heeft een unieke eigenschap. Hij is zuiver en scherp op de tong, maar eenmaal in de man gloeit hij vanbinnen nog lang na. En dat is nog niet alles. Het is bekend dat als je op een schoon vel papier met citroensap een mededeling schrijft, er geen spoor van is te zien. Maar als het papier even voor het vuur wordt gehouden, worden de letters bruin en wordt de betekenis duidelijk. Stel dat de whisky het vuur is en dat de mededeling iets is dat alleen in de ziel van een man bekend is, dan kan men de verdienste van de drank van juffrouw Amelia begrijpen. Dingen die altijd zijn veronachtzaamd, gedachten die diep in het onderbewustzijn zijn opgeborgen, worden plotseling opgemerkt en begrepen.

Carson McCullers, De ballade van het trieste café, 15-16 - vertaling (1999) door Jo Fiedeldij Dop van The Ballad of the Sad Café (1951)