woensdag 1 juli 2020

wolken 3722-3725


wolkenfragmenten uit Joan Didion, Het jaar van magisch denken



3722

Ik zie nu in dat daar niets bijzonders aan was: iedereen die met een plotselinge ramp te maken krijgt vertelt dat de omstandigheden waarin dat ondenkbare plaatsvond zo alledaags waren: geen wolkje aan de lucht waaruit het vliegtuig naar beneden viel, de doodnormale boodschappenronde die eindigde op de vluchtstrook met de auto in vlammen, de kinderen die net als anders aan het schommelen waren toen de ratelslang vanuit de klimop toesloeg. (6)



3723

Zelfs het rapport van de 9/11-commissie begon met de nadrukkelijke onheilspellende en toch nog steeds van verbijstering getuigende verhalende noot: ‘Dinsdag 11 september 2001 brak in het oosten van de Verenigde Staten aan als een zachte, vrijwel onbewolkte dag. (6)



3724

Vijf dagen later leek alles buiten de intensive care op de vijfde van het Beth Israel North nog steeds normaal: dat was het deel waar we geen van beiden (al gaf alleen John het toe) mee uit de voeten konden, weer zo’n geval van star gericht blijven op die wolkenloze hemel waaruit het vliegtuig neerstortte. (59)



3725

Wie zingt over het zoeken naar het zilveren randje van de wolk moet eerst geloven dat er wolken boven haar zijn opgedoemd. (151)