vrijdag 27 december 2019

wolken 3507-3510

wolkenfragmenten uit George Orwell, Saluut aan Catalonië

3507
’s Morgens was de vallei vaak verborgen onder een wolkenzee, waaruit de platte heuvels blauw oprezen. (39)

3508
Ik heb een hekel aan bergen, zelfs om naar te kijken, maar soms waren het aanbreken van de dageraad boven de heuvels achter ons, de eerste dunne gouden stralen als zwaarden snijdend door het donker, daarna het groeiende licht en de zeeën van karmijnrode wolken, die zich uitstrekten tot in onvoorstelbare verten, de moeite van het aankijken waard, zelfs als je de hele nacht op was geweest, als je voeten en benen gevoelloos waren tot aan je knieën en je gemelijk zat te bedenken dat er de eerste drie uur nog geen hoop was op iets te eten. (57-58)

3509
En al die tijd ging het helse lawaai door, door, door, weerkaatst door duizenden stenen gebouwen, als een tropische wolkbreuk. (166)

3510
En ja, bijna op hetzelfde moment – ik neem aan dat de wapenstilstand uren geduurd moet hebben, maar het leken eerder minuten – ging iedereen op de loop vanwege een plotselinge uitbarsting van geweervuur, als was het een zomerse wolkbreuk; rolluiken kletterden dicht, de straten waren leeg als bij toverslag, de plaatsen achter de barricaden werden ingenomen en ‘het’ was weer begonnen. (175)