zaterdag 30 april 2022

notitie 171

(220429)

SLORDIG

‘Een beeld zegt meer dan duizend woorden.’ Deze gemeenplaats is maar al te waar – maar wat doe je als blijkt dat er meer aandacht uitgaat naar de illustratie dan naar de tekst die ze moet ondersteunen?

Facebook suggereert elke dag een ‘herinnering’ te plaatsen. Het gaat dan telkens om posts die je één (meestal één), maar ook twee of drie of nog meer jaar geleden hebt geplaatst. Het algoritme geeft de voorkeur aan posts – zo heb ik toch de indruk – die veel reacties hebben opgeleverd: likjes, hartjes, commentaartjes.

Ik maak zo goed als nooit gebruik van deze service. Ik post elke dag iets nieuws en heb dus voor nieuwe inhoud op mijn tijdlijn geen nood aan ‘herinneringen’. Maar eergisteren maakte ik een uitzondering omdat ik een ‘herinnering’ van liefst acht jaar geleden toch nog graag eens wilde ophalen. Het betrof mijn op 28 april 2014 geposte aankondiging dat ik voor een paar weken op reis zou vertrekken: met de fiets, Frankrijk rond. De door Facebook aangeleverde ‘herinnering’ bevatte naast de mededeling dat het om een ‘herinnering’ ging en mijn destijds geschreven aankondiging ook de door mij gebruikte illustratie: een kaartje van Frankrijk met daarop mijn geplande reisroute. Boven dit alles schreef ik: ‘Hier heb ik zeer goede herinneringen aan. En ja, daar schreef ik ook over. Hier staat een verslag’ – en dan de link naar het verslag dat ik op mijn blog plaatste (en dat ik hier nog eens van harte aanbeveel: https://pascaldigital.blogspot.com/2014/11/fietsreis-door-een-land-in-verval.html?fbclid=IwAR3LFD0H9ucKbZ9JEC-BEyEggcQouVT4jbnHGCRCokoZ0KvXOu3mA7SET20).

Ik dacht dat het duidelijk was. Er staat: ‘herinneringen aan’, niet ‘verwachtingen bij’. Ik dacht dat het duidelijk was dat ik een herinnering ophaalde aan een reis die ik toen zou maken en die ik effectief heb gemaakt. En in die mate is dat alles wel degelijk verleden tijd dat er, jawel, ook een verslag van is gemaakt.

Het was dus niet duidelijk. Dat bleek in de loop van de dag uit de talrijke reacties. De allereerste reactie, die bovenaan in de rij bleef staan, bewees dat mijn boodschap wel degelijk begrijpelijk was. Dat kon niet verhinderen dat de misverstanden eronder zich opstapelden – en dat onthult toch wel iets over de manier waarop velen omspringen met de aangeboden informatie. Slordiger dan ik had verwacht, eerlijk gezegd. Opvallend veel mensen wensten mij een goede reis! Zij hadden over mijn inleidende zin en over de Facebook-aankondiging dat het een ‘herinnering’ betrof heen gelezen. Ik vermoed dat hun aandacht vooral uitging naar het kaartje, en dat ze dan eventueel ook nog mijn tekstje van acht jaar geleden lazen.

Dit doet mij betwijfelen of mijn teksten wel goed gelezen worden. Dat is, ik moet het eerlijk bekennen, toch wel enigszins ontnuchterend.

Maar goed, zo gewichtig is het allemaal ook niet. Immer moedig voorwaarts! (Ik besef nu dat ik, door als illustratie bij dit stukje (‘SLORDIG’) het knipsel van de ‘herinnering’ te plaatsen, riskeer precies dezelfde misverstanden te veroorzaken…)