dinsdag 16 mei 2017

los ingeslagen 245 / droom # 112-113


1 mei 2002

Droom: ik moet Miriam Van hee interviewen. Zij woont in het gestreepte appartement van bOb Van Reeth. Het staat echter niet aan de Scheldekaai in Antwerpen, maar op de Zeedijk.

(…)

2 mei 2002

(…)

3 mei 2002

(…)

Fietsen langs het kanaal naar Oostende. Op een gegeven ogenblik hangt er een enorm vrachtvliegtuig nagenoeg onbeweeglijk boven mijn hoofd. Ik denk na over wat G. mij gisterenavond zei: dat ik móet schrijven. Maar waarom zou ik moeten schrijven?

4 mei 2002

Droom: ik bezoek Brugge met vrienden. Het ziet er helemaal anders uit, het heeft iets van Middelburg, aan het water – maar het ís Brugge. We stappen binnen in een antieke kaaswinkel…

(…)

Naar Gent met P.: een poging om het afscheid van Jozef Deleu in de Vooruit mee te maken. Hoewel we genodigd zijn, én ingeschreven, raken we met vele anderen, ook werkelijk belangrijke mensen, niet binnen in een van de overvolle zalen. Van Istendael staat naast mij aan te schuiven… Piryns komt buiten: ‘ik ben hier niet gekomen om naar de televisie te kijken’. Hertmans zit al in het café. Bousset waait binnen (...). Hij herkent me nog net. Ik doe een praatje met Roland Jooris en Stefan Evenepoel. (…)

(…)

5 mei 2002

(…)

6 mei 2002

Naar Brussel, voor een gesprekje met het architectenbureau BOB.361. Ik moet bijna een uur zoeken naar de straat waar het bureau is gevestigd, in de Zuidwijk. Onherbergzaamheid, dreiging. Ik vraag vijf, zes mensen naar de straat, maar niemand weet het antwoord. Geen wonder: niemand is van hier – en wie wel van hier is, laat zich niet zien.

*

In Nederland is de snel opkomende populist Pim Fortuyn vermoord: de democratie komt de jongste tijd wel erg zwaar onder vuur te liggen.

(…)

7 mei 2002

Er hangt een stank in de keuken, van de rokers in de bijeenkomst, gisterenavond. P. ruimt de peuken op. Nooit eerder voelde ik zo’n afkeer van roken als op het ogenblik dat ik die peuken tussen het huisvuil in de vuilniszak zie belanden. Het was gisterenavond mijn drieëndertigste avond zonder sigaret.

*

Naar Antwerpen, voor een gesprekje met Jo Crepain voor het architectenblad Renoscripto.

*

Tv-documentaire over de jaren tachtig: wat een sombere tijd. En hoe verschrikkelijk gedateerd is het alweer!

(…)

*

Paul Auster, Leviathan:
[104]: ‘Het is geen kwestie van goed of kwaad. Zo zit de wereld in elkaar. Iedere man loopt zijn lul achterna en daar valt niets tegen te doen. Soms proberen we ertegen te vechten, maar het is vechten tegen de bierkaai.’
(…)