maandag 30 mei 2016

facebookbericht 916Thomas Ducheyne: Zou een wetje dat het gebruik van verkleinwoordjes in ziekenhuisjes en verzorgingsinstellingetjes verbiedt, geen tof ideetje zijn??

Maar mijnheer Thomas Ducheyne, met uw aanval op het diminutief raakt u aan de wezenskern van onze Vlaamse identiteit: opgeblazen neerbuigendheid, als hartelijkheid vermomd gebrek aan zelfvertrouwen, een routineuze medemenselijkheid onder lilliputters! Ik gruwel ook van dat wegrelativeren van dingen nog voor ze er werkelijk zijn, zodat we ze toch maar niet au sérieux zouden moeten nemen. (En dan hebben we het nog niet gehad over: de winkelnamen met verkleinwoord ('Het Gazetje'), de afscheidsformules met verkleinwoord ('Saluutjes hé!'), de kneuterige winkeliers die grossieren in verkleinwoorden ('Moe je e zakstjen én?') Aââârgghh! Mag het een beetje meer zijn?) ;-)

En weet je wat ook ergerlijk is? De zeer recent doorgevoerde gewoonte om het, in onderwijsaangelegenheden, over peutertjes, kleutertjes en kindjes te hebben wanneer men peuters, kleuters en kinderen bedoelt.